20 april 2024

Sterrenkundigen maken meest gedetailleerde kaart van neutraal waterstof in de Melkweg ooit

melkweg

Credit: HI4PI survey

Sterrenkundigen uit Australië en Duitsland hebben met radiotelescopen in beide landen het neutrale waterstofgas in de Melkweg waargenomen en dat heeft de meest gedetailleerde kaart van de Melkweg ooit opgeleverd. In het HI4PI project – dat staat voor Hi 4pi survey – keken ze met de 64m CSIRO Parkes radioschotel in Australië en de 100m Max-Planck radioschotel in Effelsberg in Duitsland naar de verdeling van het waterstof in onze Melkweg, bij een golflengte van 21 cm. Met HI4PI kon men twee keer zo gevoelig zijn als de Leiden-Argentine-Bonn (LAB) survey, die de tot nu toe beste kaart van neutraal waterstof in onze Melkweg opleverde, de resolutie is zelfs vier keer verbeterd. Hieronder een video met een impressie van de nieuwe kaart.

De wolken met neutraal waterstof zijn gebieden waar sterren ontstaan, dus gegevens over de verdeling van het gas leveren meer informatie op over het ontstaan en de verdere evolutie van sterren in de Melkweg. Hier het vakartikel over de waarnemingen, verschenen in Astronomy & Astrophysics.

Share

Speak Your Mind

*