7 november 2024

Koninklijk bezoek voor het SKA-project in Australië

Credit: SKA Collaboration

Van 31 oktober tot en met 4 november brengen zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima een staatsbezoek aan Australië. Het staatsbezoek aan Australië stond in het teken van het bevestigen en uitbouwen van de historische en brede bilaterale banden die Nederland heeft met Australië. Op 1 november brachten de koning en koningin een bezoek aan de Curtin University voor een uitleg over de Square Kilometre Array. De gemeenschappelijke geschiedenis gaat terug tot het begin van de 17e eeuw. In 1606 zette de Nederlandse VOC-vaarder Willem Janszoon als eerste Europeaan voet aan wal op Australische bodem. Tien jaar later ging Nederlander Dirk Hartog met zijn VOC-schip De Eendracht voor anker aan de westkust van Australië. Dit wordt in 2016 gevierd tijdens het Dirk Hartog jaar.
Hoewel Nederland en Australië samen een rijke geschiedenis hebben wordt er ook goed gekeken naar de toekomst. Een voorbeeld hiervan is het Square Kilometre Array (SKA) project. In dit vooruitstrevende wetenschappelijke project om de grootste en meest gevoelige radiotelescoop ter wereld te bouwen, werken astronomen en engineers uit Nederland en Australië weer nauw samen.

De Square Kilometre Array zal gebouwd worden op twee continenten, namelijk Zuid-Afrika en West-Australië. In West-Australië, zal SKA-LOW gebouwd worden in het zeer afgelegen en radiostille Murchison gebied ten noordoosten van Perth. De SKA-LOW telescoop zal bestaan uit zo’n 130,000 kleine antennes in combinatie met een geavanceerd glasvezelnetwerk en een supercomputer. Daarnaast zijn er big data faciliteiten geschikt voor de verwerking van de enorme hoeveelheden data die door de antennes geproduceerd worden. SKA-LOW bouwt onder andere voort op technologie ontwikkeld voor de Low Frequency Array (LOFAR) telescoop in Nederland en Europa, gebouwd en ontwikkeld door ASTRON.

ska-infographics_op-2-rgb-full_

De koning en koningin brachten daarom een bezoek aan de Curtin University, waar zij een uitleg kregen over het project en de samenwerking tussen Nederland en Australië. Ze zagen o.a. een opstelling met 16 prototype antennes – die in de komende maanden in een prototype station op de SKA-site opgenomen zullen worden. Voor Beide landen een mooie kans om te laten zien wat hun rol is in het SKA project. Meer weten over het SKA project? Kijk dan eens op de SKA website. Bron: SKA.

Share

Speak Your Mind

*