28 maart 2024

Vrijdag 11 november lezing bij Huygens over meteoren

Credit; Felix Mittermeier/Pixabay.

Vrijdag 11 november wordt door Jos Nijland bij sterrenkundevereniging Chr. Huygens in Papendrecht een lezing gegeven genaamd ‘Meteoren in al haar schoonheid’. Als (voormalig) secretaris van ‘Stichting J.C. van der Meulen’ en lid van de ‘Dutch Meteor Society’ (www.vallendesterren.info) promoot Nijland sterrenkunde in zijn algemeenheid met als specialiteit het waarnemen van meteoren. Vanaf 1980 registreert hij meteoren, ongeveer 20.000 tot nu toe, met het blote oog, fotocamera of video. Alle waarnemingen worden gebruikt voor de wetenschap.

Vragen, vragen, vragen
Wat speelt er zich allemaal af buiten onze aarde? Hoeveel sterren en planeten zijn er? Waaruit zijn bouwd? Hoe ontstaan meteoren en waar komen ze vandaan? Wat is een vuurbol? En hoe weten we dit allemaal? Allemaal vragen. De mens is van nature nieuwsgierig en is altijd op zoek naar het onbekende. Meteoren, ook wel ‘vallende sterren’ genoemd, zijn er altijd. Wat zijn het? Waar komen ze vandaan? Welke eigenschappen hebben ze? Soms zie je er meer, soms minder. Het varieert voortdurend. En waar is het nog echt donker? Het is het wachten op het onverwachte. Verschijnt die ene vuurbol, of niet? Of was het toch een UFO?

Expedities
In de afgelopen jaren heeft Jos Nijland deelgenomen aan vele expedities o.a. in China, Roemenië, Frankrijk en Spanje met als doel meteoren(uitbarstingen) te registreren. De vele resultaten hiervan zijn vastgelegd in vele unieke foto’s en videobeelden. Een verhaal aangevuld met een PowerPointpresentatie met veel foto’s, illustraties en filmpjes. De zaal is open om 20.00 uur en de lezing begint om 20.30 uur. Bron: Huygens.

Share

Speak Your Mind

*