23 februari 2024

Na ‘Pale Red Dot’ nu Project Blue: het fotograferen van een aardse planeet bij Alpha Centauri

project-blue

Credit: Project Blue

Er is onlangs een nieuw project gelanceerd, dat middels financiering door de crowdfundsite Kickstarter probeert geld bij elkaar te krijgen om voor het eerst een aardachtige planeet bij één van de sterren van het Alpha Centauri systeem direct te fotograferen: Project Blue. de initiatiefnemers willen een miljoen dollar vergaren middels de actie om daarmee de telescoop te ontwerpen, die nodig is om dit voor elkaar te krijgen. Als dat lukt gaan ze verder met stap twee van het project, dat de fabricage van de telescoop en de coronograaf ervan (het deel dat het felle licht van de sterren afschermt, zodat de planeten tevoorschijn komen) behelst en dat een prijskaartje van naar schatting $ 4 miljoen heeft. En dan zijn ze er nog niet, want als de telescoop klaar is dan moet ‘ie nog de ruimte in en voor de taxi daarheen en het uitvoeren van de missie schijnt nog eens $ 50 miljoen nodig te zijn, in totaal dus een slordige $ 55 miljoen, omgerekend ruim 50 miljoen euro – een schijntje vergeleken met de acht miljard dollar die de James Web Space Telescope kost, de opvolger van de Hubble telescoop, die in 2018 wordt gelanceerd.

Impressie van de Project Blue ruimtetelescoop

Impressie van de Project Blue ruimtetelescoop. Credit: Project Blue

Als het lukt willen ze voor het einde van dit decennium de telescoop lanceren en dan proberen om voor het eerst een aardse planeet te fotograferen bij de sterren die na de zon het dichtste bij de aarde staan, Alpha Centauri A en B. OK, er is nog één ster die ietsje dichterbij staat, da’s de dwergster Proxima Centauri, dáár is op indirecte wijze al zo’n planeet ontdekt, Proxima Centauri b. Om die planeet te ontdekken is een ander project gelanceerd, te weten het Pale Red Dot project. Hieronder een infografiek van project Blue – dubbelklikken om te vercentauriseren.

infografiek_projectblue

Credit: Project Blue

Inmiddels is er al ruim $ 15.000 binnengehaald voor de financiering van het project, lang niet genoeg dus om het te realiseren. Maar er zijn nog 35 dagen om te gaan (21 december is de sluitingsdatum van de actie) en dat betekent dat iedereen die dit project een warm hart toedraagt nog een steentje bij kan dragen. De video hieronder vertelt meer over project Blue.

Bron: Centauri Dreams.

Share

Speak Your Mind

*