Site pictogram Astroblogs

Nieuwe Nederlandse SF-thriller: ‘Roodvonk – verder van huis’

Vandaag is mijn nieuwe boek ‘Roodvonk – verder van huis’ verschenen. Arie moedigde mij via Facebook al aan om er een blog over te schrijven. ‘Roodvonk’ is een SF-thriller en daarmee heb ik me dus aan een ander genre gewaagd (mijn debuutroman was meer filosofisch van aard).

roodvonk-is-binnen

‘Roodvonk’ is een verhaal over de eerste bemande ruimtereis naar Mars, die in 2037 plaats zal vinden. Als kind las ik heel veel strips en met name SF-strips vond ik geweldig. Als tiener wilde ik graag striptekenaar worden. Hoewel ik aardig kon tekenen had ik niet genoeg talent om die droom waar te maken. Het vertellen van verhalen heeft echter altijd in mijn bloed gezeten en het verzinnen (mooi woord!) van dingen is iets waar ik veel plezier aan beleef.

Het was dan ook geen wonder dat ik in 2010, toen ik voor het eerst een poging deed eens serieus te gaan schrijven, ik begon aan een SF-verhaal. Mars is al van jongs af aan mijn favoriete planeet en het stond dus vast dat ik een verhaal zou schrijven dat zich daar (grotendeels) zou afspelen. Ik had echter nog geen concreet idee over hoe het verhaal zou verlopen, slechts een paar basisideeën. Om redenen die er verder niet toe doen ben ik destijds niet verder gegaan met dit Mars-verhaal. In 2013 heb ik het schrijven opnieuw opgepakt. Op dat moment wilde ik echter een ander verhaal vertellen en dat is mijn debuutroman ‘Tijdloos’ geworden. In ‘Tijdloos’ heb ik echter een stukje van het Mars-verhaal verwerkt. Het is in die roman een ‘verhaal binnen het verhaal’ geworden. Niet alleen mijn redacteur, maar verschillende lezers reageerden op ‘Tijdloos’ met de opmerking dat ze hoopten dat ik het Mars-verhaal zelf ook nog eens een kans zou geven. Welnu, dat heb ik dus gedaan.

In de periode 2014 – 2015 heb ik er af en toe aan gewerkt. Verder heeft het idee al die tijd mogen rijpen. Afgelopen zomer heb ik echter (kilo)meters gemaakt. In een kleine twee maanden tijd heb ik vele hoofdstukken geschreven, teksten geschrapt, herschreven en hoofdstukken opnieuw geordend. Schrijven is echt het allermooiste dat ik ooit gedaan heb. De voldoening die het geeft als je een verhaal onder je eigen handen en voor je neus op je beeldscherm ziet ontstaan: bijna niet uit te leggen. Vaak kijken mensen mij ongelovig aan als ik vertel dat ik vooraf ook niet weet hoe het zal gaan, dat ik maar een paar basisideeën heb, ga schrijven en dat het verhaal zichzelf dan gaandeweg zelf vertelt. De ideeën komen vooral tijdens het schrijven. En voor mij blijft het dus ook een tijd lang spannend.

Goed, genoeg over het schrijfproces. ‘Roodvonk’ is niet alleen een SF-verhaal, het is vooral ook een thriller. Volgens een van mijn proeflezers is het zelfs een page-turner. Ik heb ‘Roodvonk’ geschreven omdat ik zelf zeer geïnteresseerd ben in ruimtevaart en astronomie, maar het is ergens ook een reactie op de vele grote SF-films van de afgelopen jaren. ‘Gravity’, ‘Interstallar’ en ‘The Martian’: ik heb ze allemaal gezien. En ik heb er van genoten. Maar deze films hebben naar mijn mening ook iets Amerikaans, iets waardoor je aan het begin al weet hoe het af zal lopen. Nu wil ik niet pretenderen dat ‘Roodvonk’ een onvoorspelbaar einde heeft, maar ik denk dat het voor menigeen toch wel verrassend zal zijn.

promotie-roodvonk-voor-facebook-jpg

Nu ik deze blog toch schrijf, is dat een mooie gelegenheid om twee bekenden van Astroblogs even in het zonnetje te zetten. En dat zijn Arie himself en Daniëlle Futselaar. Arie is een van de proeflezers geweest en heeft op mijn verzoek vooral naar de technische kanten van het verhaal gekeken. Ik wil natuurlijk wel graag dat het allemaal zoveel mogelijk klopt. Daniëlle is door mijn uitgever benaderd voor het maken van een illustratie voor het boek en dat heeft ze heel erg goed gedaan. Zo goed dat ze wat mij betreft voor mijn volgende boek weer aan de slag mag. Maar dat is voorlopig nog even toekomstmuziek.

Over muziek gesproken: ook deze keer heb ik voorin mijn boek weer een lijstje met aanbevolen nummers gezet. Roger Waters en Pink Floyd zijn zeer goed vertegenwoordigd. Wie het werk van Roger Waters kent begrijpt misschien al een beetje wat de stijl van ‘Roodvonk’ is.

liberty-embleem

In deze blog zien jullie onder andere de illustratie die Daniëlle heeft gemaakt. Maar ook is het speciale embleem voor de Mars-missie te zien, dat mijn uitgever heeft laten ontwerpen. Als je geïnteresseerd bent in mijn boek, dan kun je klikken op de advertentie die nu zo ongeveer op elke pagina op Astroblogs opduikt. Voor wie het straks gelezen heeft en hier eventueel wil reageren: s.v.p. geen spoilers plaatsen. Veel leesplezier!

 

Sybold Deen

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten