19 juli 2024

Zo, da´s de eerste lancering van vandaag

galileo_15-18_-_liftoff_replay_focuson

Credit: ESA

Ik had al aangekondigd dat het vandaag druk zou zijn met lanceringen. De eerste raket heeft vanmiddag het ruim(-telijk)e sop gekozen, de Ariane 5 met aan boord maar liefst vier Galileo navigatiesatellieten. Het is allemaal volgens de berichten goed verlopen, de beelden hieronder geven je er een indruk van. Trois, deux, une, top, allumage vulcan.,….

Vanavond de andere lancering, die van een nieuwe bemanning van het ISS. Om precies 21.20 uur – zoals het lanceerspoorboekje nu aangeeft tenminste – zullen vanaf lanceerbasis Bajkonour Cosmodrome in Kazachstan de Fransman Thomas Pesquet (ESA), Oleg Novitskiy (Roscosmos) en Peggy Whitson (NASA) met een Sojoez raket worden gelanceerd. Zij zullen ISS-expeditie 50 gaan vormen, samen met de astronauten Shane Kimbrough, Sergey Ryzhikov en Andrey Borisenko, die er vorige maand al heenvlogen. Het drietal zal een half jaar in het ISS verblijven en daar experimenten gaan doen. Over die lancering later meer.

Share

Speak Your Mind

*