Site pictogram Astroblogs

Oeps, er gaat iets ernstig fout op de Noordpool

noordpool

Credit: NASA / Climate Reanalyzer

Al jaren wordt de noodklok geluid over de noordpool en dan met name over de afname van de hoeveelheid arctisch ijs. Maar dit jaar is er meer dan een noodklok nodig, want de wijzers lijken nu op vijf over twaalf te staan. Metingen laten zien dat het rond de Noordelijke IJszee maar liefst twintig graden (!) warmer is dan normaal, terwijl het in het noorden van Centraal-Azië juist net zo veel graden kouder is – zie het alarmerende kaartje hierboven. Daarnaast is er iets aan de hand met de omvang van het ijs op de Noordpool, ijs dat in omvang varieert al naar gelang het seizoen. In september begon in het noordpoolgebied de periode dat het ijs zou moeten groeien – de arctische winter komt er daar weer aan. Maar wat gebeurde er: de groei van het ijs zette in… tot half oktober, toen de groei stopte en zelfs omboog in een krimp! Zie de grafiek hieronder, dubbelklikken voor een interactieve versie.

arctic_seaice_nov2016

Credit: NSIDC

De directe oorzaak van deze ‘anomalie’ schijnt gelegen te zijn in een afwijkende straalstroom, een zwakke ‘polaire vortex’. Op dit moment brengt deze warme in plaats van koude lucht naar de Noordpool. En dat zorgt er dan voor dat het ijs minder groeit dan normaal – nee wat zeg ik, op dit moment in de aanloop naar de arctische winter zelfs krimpt! Hieronder een video, die de al jaren durende krimp van de gemiddelde omvang van het noordpoolijs in beeld brengt:

Die anomalie van de polaire vortex komt uiteraard niet uit de hemel vallen, ook die heeft een oorzaak. En dat zou best wel eens te maken kunnen hebben met de globale opwarming, het fenomeen dat volgens de aanstaande president van de Verenigde Staten Donald Trump een Chinese leugen is. Wetenschappers verwachten dat door de klimaatverandering en het smelten van het lijs het zeespiegelniveau komende eeuw met één meter zal stijgen. Trump doet er goed aan om het beton van de muur bij de grens met Mexico beter te gebruiken om er dijken en dammen van te maken tegen hoogwater. Bron: Bad Astronomy.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten