17 juli 2024

Eén seconde durende storing oorzaak van mislukte landing Schiaparelli op Mars

ESA Exomars 2016

Voorstelling van de ESA Exomars 2016 lander Schiaparelli aan het begin van z’n afdaling door de ijle atmosfeer van Mars. Credit: ESA

Onderzoek van de gegevens die gedurende z’n doortocht door de ijle atmosfeer van Mars naar de aarde zijn gezonden laten zien dat de afdaling van de Europese Schiaparelli lander mislukt is doordat één onderdeel gedurende één luttele seconde een verkeerde meting maakte. Dat onderdeel is de ‘Inertial Measurement Unit’ (IMU), die moest meten hoe snel de Schiaparelli gedurende de afdaling om z’n as wentelde. Alles schijnt goed gegaan te zijn – de parachute die op 12 km hoogte bij een snelheid van 1730 km/u tevoorschijn kwam, de radar Doppler hoogtemeting en het voorste hitteschild dat bij 7,8 km hoogte werd afgeworpen – totdat de IMU die fatale meting maakte, waarbij ‘ie dacht dat de maximaal haalbare waarde werd bereikt, het punt van ‘verzadiging’. Door de foute meting dacht het navigatiesysteem aan boord van Schiaparelli dat z’n hoogte negatief was, dat wil zeggen lager dan 0 meter. Het gevolg: de parachutes werden losgekoppeld, het achterste hitteschild afgeworpen, de remraketten ontbrandden enkele seconden. Eén probleem: Schiaparelli was op dat moment niet vlak boven het oppervlak van Mars, hij was op 3,7 km hoogte! Het gevolg kennen we allemaal: de lander van de ExoMars 2016 missie crashte met een snelheid van 300 km/uur op het oppervlak van Mars, de door NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter gemaakte kleurenfoto’s van de crashsite lieten zien dat Schiaparelli uiteengespat was.

Zo had Schiaparelli moeten landen.

Zo had Schiaparelli moeten landen. Credit: ESA

Het gaat nog wel om vermoedelijke resultaten van het onderzoek naar de mislukte landing – de definitieve resultaten worden vroeg in 2017 verwacht. Het andere deel van de ExoMars 2016 missie, de ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) doet het overigens prima, die gaat binnenkort aan z’n eerste wetenschappelijke metingen beginnen aan de hoeveelheid methaan in de atmosfeer van Mars. Bron: ESA.

Share

Comments

  • Olaf van Kooten zegt

   Dat woord kennen we hier in Noord-Brabant ook hoor 🙂 maar je hebt gelijk, het is erg zunt. Gelukkig doet de orbiter het wel goed!

 1. In andere media wordt gesproken over ‘ordinaire’ rekenfout….

 2. Ja, of systeemontwerper / informatie-analist
  Ben ze alle drie geweest, wet van Murphy geldt ook hier.

 3. Hephaistos zegt

  Helaas! Ook niet 😉

Speak Your Mind

*