15 april 2024

En nog een paar onderscheidingen deze week – het kan niet op

Olaf van Kooten blogde eergisteren al over de afstudeerprijs, die Jakob van den Eijnden heeft ontvangen voor zijn werk aan flikkerende zwarte gaten. Maar er zijn deze week meer mensen in het zonnetje gezet, die verdienstelijk werk hebben geleverd met ruimtevaart en sterrenkunde. Zo ontving deze week Margaret Hamilton de Amerikaanse ‘medal of freedom’ en die ontving zij van niemand minder dan president Obama – zie de afbeelding hierboven. Hamilton was degene die in 1969 het team van de NASA leidde dat de computercode had geschreven, waarmee de Apollo 11 naar de maan werd gestuurd. De code die werd geschreven vulde vele dikke boeken, de foto van Hamilton naast de stapel boeken met de Apollo 11-code uit 1969 is beroemd geworden, zie hieronder.

margaret_hamilton5

Credits: Courtesy MIT Museum

Van der Eijnden was niet de enige die deze week een afstudeerprijs ontving. Ook de Nijmeegse studente Melissa van Beekveld heeft dat mogen meemaken. Zij is studente aan de Radboud Universiteit en zij heeft de Shell Afstudeerprijs voor Natuurkunde gewonnen. De prijs van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (een bedrag van 5.000 euro) wordt maandag 28 november uitgereikt. Van Beekveld is onderscheiden voor baanbrekend onderzoek naar donkere materie. Deze materie gedraagt zich niet zoals normale materie en is daardoor tot nu toe niet waargenomen.

Van Beekveld ontwikkelde een nieuwe manier om deze deeltjes mogelijk te kunnen waarnemen met de Large Hadron Collider (LHC) van CERN (bij Genève). Met haar onderzoek heeft Van Beekveld voorspeld in welk hoekje de LHC moet zoeken om de nieuwe deeltjes zichtbaar te krijgen. Haar succesvolle onderzoek heeft ook al geleid tot deze drie internationale publicaties:

OK, zijn we nog wat prijswinnaars vergeten? Bron: voor Hamilton NASA en voor van Beekveld de Gelderlander.

Share

Comments

  1. Wat een klein wijfie naast die stapel papier.

    Een vergelijkbare ‘Foto van nu’ zo er toch anders uitzien : Gewoon een grietje met een USB-stickie.

    – – – –
    De komende 4 of 5 jaar moeten we het zeker doen met foto’s van president Trump naast een dominee. Volgens mij houden US-republikeinen niet van wetenschappelijk onderzoek, maar meer van Bijbelteksten… 😕

    Groet, Paul

Speak Your Mind

*