Site pictogram Astroblogs

Zo, vanaf nu heet Spica – hoofdster van het sterrenbeeld Maagd – officieel… Spica!

virgo

Credit: IAU

De Internationale Astronomische Unie (IAU) is gisteren met een lijst gekomen met 227 sterren, die vanaf nu allemaal een door de IAU goedgekeurde naam hebben. Het zijn sterren die we eigenlijk allemaal al kennen, die bijna allemaal [1]Uitzonderingen zijn er ook in de lijst, zoals Proxima Centauri, na de zon de ster die het meest dichtbij staat. Die is met een schijnbare helderheid van +11m niet met het blote oog te zien. zo met het blote oog zichtbaar zijn aan de hemel én die we onder een bepaalde naam kennen [2]Hoewel sommige namen toch wel nieuw zullen overkomen. Zo praten wij meestal over Alpha Centaurus. Die heet vanaf nu officieel Rigil Kentaurus.. Die namen zijn ook gewoon overgenomen door de Working Group on Star Names (WGSN), de werkgroep van beroepssterrenkundigen van de IAU die zich met sternamen bezig hield. Probleem tot nu toe was alleen dat die namen nooit officieel bevestigd waren door de IAU. Dat is nu dus met deze 227 sterren gebeurd. Nou ja, eigenlijk met 209 sterren, want 19 sterren hadden eerder al een officiële naam gekregen, vijf omdat ze in de oudheid al namen hadden en 14 sterren die een naam hadden gekregen via de NameExoWorld wedstrijd, omdat er een exoplaneet in hun buurt rondcirkelt. Eén van de 227 sterren die een officiële naam hebben gekregen is Spica, de hoofdster van het sterrenbeeld Maagd (Virgo), alpha Virginis. Op oude prenten zie je het sterrenbeeld – één van de sterrenbeelden van de Dierenriem – zoals hierboven afgebeeld. Spica zie je in de bos met graan in de hand van de maagd. Da’s ook waar de naam vandaan komt. Spica is een Latijnse naam, die komt van sp?ca virginis, het oor van de maagd van graan. Hieronder een moderne kaart van Maagd.

1024px-virgo_constellation_map

© 2003 Torsten Bronger.

Het was collega Astroblogger Martin Schoenmaker die mij er vanmorgen via een tweet op wees dat Spica nu officieel Spica heet en dat dit pas sinds kort zo is, sinds de besluitvorming door de IAU hierover. Wij hadden het over Spica omdat ik vanochtend net wakker geworden naar buiten keek en daar de maan met een heldere ster aan de zuidoostelijke hemel zag staan. Ik keek vlug in de Sterrengids 2016 en zag bij vrijdag 25 en zaterdag 26 november staan dat de maan vlakbij Spica moest staan. Vandaar dat ik die foto die ik snel gemaakt had met m’n smartphone op Twitter zette, met daarbij de tekst dat het om de maan en Spica gingen. Nou dat heb ik geweten, want direct werd ik er door verschillende mensen, waaronder Martin, op geattendeerd dat die heldere ster niet Spica was, maar dat het om Jupiter ging. Zucht… iets te snel in de Sterrengids gekeken. Nou ja, daar was het wel te lezen overigens, bij vrijdag 25 november. Spica stond een klein stukje onder dat fraaie tweetal. Bron: IAU.

Voetnoten

Voetnoten
1 Uitzonderingen zijn er ook in de lijst, zoals Proxima Centauri, na de zon de ster die het meest dichtbij staat. Die is met een schijnbare helderheid van +11m niet met het blote oog te zien.
2 Hoewel sommige namen toch wel nieuw zullen overkomen. Zo praten wij meestal over Alpha Centaurus. Die heet vanaf nu officieel Rigil Kentaurus.
FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten