29 november 2023

SpaceX wil 4425 satellieten – yep, je leest ’t goed – lanceren voor globaal supersnel internet

spacex_internet

Credit: SpaceX

Op dinsdag 15 november heeft de Amerikaanse commerciële ruimtevaartonderneming SpaceX van Elon Musk een verzoek ingediend bij de Federal Communications Commission (FCC) om een reusachtige vloot van maar liefst 4.425 satellieten te lanceren en in de ruimte te brengen. Elk van die satellieten zal 386 kg wegen en de omvang van een Mini Cooper auto hebben. Doel van die vloot is om een globaal netwerk op te zetten van supersnel internet. De satellieten zullen op verschillende hoogtes gaan opereren, variërend tussen 1.150 en 1.350 km en de inclinaties (de baanhoek t.o.v. de evenaar) zit tussen 53 en 81°. In eerste instantie zullen 1600 satellieten worden gelanceerd, die elk een gebied zullen bestrijken van 1060 km in diameter (zie afbeelding hieronder).

swath-655x384

Credit: SpaceX

De satellieten zullen gedurende een periode van vijf jaar in de Ku en Ka band van het elektromagnetisch spectrum uitzenden. Met het ‘spacebased internet’ van SpaceX zal een snelheid van 1 gigabit per seconde (1 Gbps) met internet worden gehaald. Aardse providers bieden meestal een snelheid van 1 tot 20 megabit per seconde (1-20 Mbps). Met die snelheid zou een twee uur durende HD film in ongeveer 25 seconde kunnen worden gedownload, zo’n 200 keer sneller dan de gemiddelde internetsnelheid. Musk schat de kosten van het project in op 10 tot 15 miljard dollar. Het is nog niet bekend wanneer de plannen zullen worden uitgevoerd.

Tijdens de laatste SpaceUp in Noordwijk, 3 oktober vorig jaar, werd al op dit plan van SpaceX/Musk gewezen en werd gewaarschuwd voor de mogelijke gevaren van het plan. De 4.425 satellieten bestrijken een groot gebied van de ruimte, waar ook andere satellieten hun werk doen – die 4.425 satellieten is zelfs meer dan het totale aantal satellieten dat nu in de ruimte is. De vloot van SpaceX zal daar mogelijk invloed op hebben, niet alleen door hun elektromagnetisch verkeer, dat anderen wellicht hindert, maar vooral door de toename van de kans op botsingen. Bron: Spaceflight Insider.

Share

Comments

 1. Ik denk dat 1 Mbps betekent: 1 megabit per seconde. Een byte is (meestal) 10 bit, aangezien er 2 bits worden toegevoegd voor de ontvangstzekerheid (redundantie).

 2. Wat gaat er gebeuren voor de hooggevoeligen onder ons? Dat zijn bewoners van planeet Aarde die last hebben van elektro smog en daar allerlei medische klachten aan overhouden zoals bonkende hoofdpijn, piep of gesuis of gebrom in het hoofd terwijl het gehoor prima functioneert.

 3. Nu nog leveren…

 4. Jammer dat u zo reageert, het is niet pretenderen…. en van straling blijkt u weinig kennis te hebben. Een donkere kast gaat echt niet helpen. Probeert u zich eens in te denken dat u dagelijks een piep in u hoofd heeft van ongeveer 96dB, de ene dag luider dan de andere dag, afhankelijk van hoeveel mobieltjes u bent tegengekomen. 24/7 staat dat aan… nooit uit.

  • Joop, eerlijk gezegd ben ik er ook niet helemaal gerust op. Gelukkig heb ik nog nooit medische klachten gehad. Feit is dat het nergens meer echt stil is in mijn huis (buiten ook niet)
   De hoge tonen van standby apparaten, de Horizon Mediabox van Ziggo, de extra box boven in de slaapkamer… ik hoor ze en probeer er niet op te letten. Soms word ik er wakker van.
   Mijn mobieltje gaat de slaapkamer niet in.
   Ken je deze site?
   http://www.verminderstraling.nl/u-en-straling/index.html

   Ik denk dat we een heleboel niet meer kunnen terugdraaien. Ga de mensen maar vertellen dat mobieltjes en magnetrons verboden moeten worden.
   En al die satellieten erbij…?

  • Avatar foto Martin Schoenmaker zegt

   De piep die je hoort is eerder het gevolg van Tinnitus en niet van een ‘hooggevoeligheid’.
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Tinnitus

   Elektroallergie of elektrohypersensitiviteit zoals je die benoemt in je eerdere reactie is een onderwerp waarvoor geen wetenschappelijke basis bestaat en daarom behoort het niet tot een erkende medische aandoening. Het onderwerp valt onder de noemer pseudowetenschappen. Reken daarom op weinig tot geen bijstand over dit onderwerp op deze website.

  • Voor de niet ingewijden : het ziektebeeld ’tinnitus’ , waar Martin naar verwijst, komt doordat mensen (veelal jeugd) te harde muziek (of ander geluid) om de oren hebben gehad.
   We hebben het dan over hersenen die geluid ‘registreren’, welke er niet is.
   Te veel disco’s in je leven bezocht is een te kort door de bocht conclusie, maar het tekent wel waar de oorzaak gezocht moet worden.

   – – – –
   Met je oren kan je geen (!) straling (fotonen) ontvangen. Als dat wel zou kunnen had je :
   a) geen ogen nodig om te zien (zichtbaar licht zijn ook fotonen)
   b) zou een donkere kast wel helpen. Die kast vervolgens met alufolie bekleden zou nog meer helpen, omdat dan niet alleen zichtbare straling maar ook radiostraling wordt tegengehouden.
   Huiswerk voor Charon : zoek op ‘Kooi van Faraday’ .

   Het kwantificeren van het geluidsniveau “afhankelijk van hoeveel mobieltjes u [daags] bent tegengekomen” tot op een hoogte van 96 dB lijkt mij elke grond te missen. Maar ik laat me graag voorlichten. 😉

   – – –
   Monique, ik wil best geloven dat er apparaten bij jouw in huis zijn die geluid maken. Mijn mixer, magnetron en Senseo maken ook geluid. Maar zijn het niet gewoon de draaiende onderdelen, i.p.v. de elektronika?

   met waardige en gepaste eerbied,
   Groet, Paul

   • Paul, ja natuurlijk zijn dat de draaiende onderdelen/ventilator of whatever. Mijn mobiel hoor ik echt niet. Men weet nog niet precies zeker wat het doet die mobiele straling, maar adviseren je telefoon ’s nachts op enkele meters afstand van je bed te leggen. Dat doe ik dan maar braaf want mijn aluhoedje gaat steeds kapotWink and Smile (zolang het effect niet duidelijk is ben ik er niet gerust op)
    Bovendien schrik ik me het apelazarus als ik midden in de nacht PLIEP PLIEP hoor als de batterij bijna leeg is.

    En uhm, naast mij in bed ligt een niet elektronisch draaiend onderdeel dat flink wat (snurk) decibellen geluid maaktHopeless Monique Smiley
    Ik denk dat dat toch minder schadelijk is.
    Monique Thinking

 5. Ik vind het ongepast en nogal smakeloos dat er zo op Joop wordt gereageerd. Wat je er ook van mag vinden of hoe onnozel het soms lijkt (?) reageer er tenminste waardig en gepast op. Afkeuren prima, maar met argumenten, niet iemand quasi-wetenschappelijk uitlachen.

 6. Ik ben (medisch/gehoortechnisch) uitgebreid onderzocht, ik hoor inclusief piep bovenmatig. De ongeveer 96dB kun je achterhalen door een meetmethode die halveringstechniek heet. Wij mensen zijn heel goed instaat om binnen ongeveer 3dB uit te maken wat harder of zachter is. Aan de ene zijde zet je een testset op met gekalibreerde meetapparatuur, de andere kant ben jij. Dan met een generator de frequentie opzoeken en daarna het volume laten toenemen tot beiden ongeveer even hard zijn. Vervolgens schaaluitslag aflezen. De piep zit dus niet in mijn oren, tinnitus klinkt ook heel anders. Wij kunnen straling ontvangen, als dat te lang duurt gaat het een en ander stuk. Daarom mag je maar een beperkt aantal keren een röntgenfoto laten maken in een gegeven tijd. Voor als je twijfelt. Sinds kort neem ik de vroege trein naar mijn werk en ga dus ook vroeger naar huis. De ochtend trein is vaak redelijk stil zodat ik een zitplaats kan uitkiezen waar in de buurt geen mobieltjes zijn. De trein terug kan het mee zitten of tegen zitten. Alleen al door deze maatregel is de piep bij mij wat afgezwakt en komt het vaker voor dat deze in het weekeinde terugzakt naar ongeveer 70-80dB. Met als gevolg dat ik het halve weekeinde “verslaap”. Maar wel een stuk rustiger. Bij een vergadering kwamen er laatst 5 mobieltjes op tafel wat bij mij spontaan bonkende hoofdpijn opleverde. Dan is het gewoon “game over” voor een paar dagen. En dan nog wat, ik heb hier echt niet om gevraagd.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: