Kijk eens naar de foto hierboven. Enig idee wat het voorstelt? Mmmmm, als je alleen dat ronde in het midden zou zien dan zou ’t wellicht lastig zijn. Maar die vier andere objecten in de hoeken laten je vermoedelijk al raden wat het is. Juist ja, het is de beroemde Rocketdyne F1 motor van de Saturnus V raket, precies van onderen gefotografeerd. Vijf van die motoren werden gebruikt in de onderste trap van de raket, de S-IC trap. De F1 is nog steeds de meest krachtige raketmotor op vloeibare brandstof (RP-1 kerosine met vloeibare zuurstof (LOX) als oxidator) met één enkele spuitmond (‘nozzle’). Hieronder zie je de ontwerper van de Saturnus V, Werner von Braun, bij de onderkant van de S-IC trap – geeft je een aardig idee van de omvang van de F1.
Per seconde kon de F1 1789 kg LOX verbranden en 788 kg RP-1, een stuwkracht van maar liefst 6,7 MN opleverend. Twee en een halve minuut na de start van de lancering was de S-IC leeg en werd de eerste trap op een hoogte van 68 km en een snelheid van 9.920 km/uur losgekoppeld en nam de S-II trap het over. Hieronder zie je een geweldige video, waarin je de vijf F1 motoren aan het werk ziet, slow motion beelden van de lancering, gemaakt met een E-8 camera op 16 juli 1969 van de Apollo 11.
Bron: Andrew Radder.
Ik weet het nog goed, ik was 12, ja dat filmpje heb ik nog nooit gezien, maar ging dit maar eens richting Mars. Gewoon om te kijken of het nu nog kan. Spullen alvast daarheen brengen etc. De rakettechnologie hebben ze al, dus daar hoef je geen raketgeleerde voor te zijn.