21 juni 2024

Wordt de EMdrive soms aangedreven door… donkere materie?

De EMdrive. Credit: SPR Ltd.

De EMdrive. Credit: SPR Ltd.

Mocht de EM-drive daadwerkelijk doen wat de makers ervan zeggen dat ‘ie doet dan is het al spectaculair en revolutionair te noemen – een prototype raketmotor die z’n voortstuwing krijgt doordat fotonen in een afgesloten ruimte bij een bepaalde frequentie tegen de wand van de ruimte botsen. De Emdrive moet nog door onafhankelijk onderzoek getest worden, maar het vakartikel erover is al uitgelekt en zal volgende maand verschijnen. Het spectaculaire en revolutionaire van de EMdrive zit ‘m niet alleen in het feit dat het een raketmotor is zonder brandstof (áls ‘ie daadwerkelijk werkt), maar ook dat het een schending lijkt te zijn van de derde wet van Newton, de behoudswet van momentum, die zegt dat iedere actie leidt tot een reactie. Of anders gezegd: zonder actie is er ook geen reactie. En da’s wat alle conventionele raketmotoren doen: ze produceren voortstuwing door brandstof tot ontbranding te brengen en dat door een uitlaat te stuwen, een actie die tot beweging in de ruimte leidt, actie is reactie.

De grafiek waaruit zou blijken dat de EMdrive daadwerkelijk voortstuwing produceert. Credit: H. White et al.

De grafiek waaruit zou blijken dat de EMdrive daadwerkelijk voortstuwing produceert. Credit: H. White et al.

Maar de EMdrive schijnt een reactie zonder actie te zijn en daarmee verklaren hordes natuurkundigen de motor voor onmogelijk. Tenzij… er toch sprake is van een soort van actie in die afgesloten kamer van de EMdrive. Met dat idee komt Ethan Siegel, de astrofysicus van de blog Starts with a Bang. Vandaag komt hij in een blog (zie de bron) met het – minstens net zo spectaculaire en revolutionaire idee als de EMdrive zelf – dat de fotonen in de afgesloten ruimte wellicht reageren met deeltjes donkere materie. Niet alle hypothetische deeltjes donkere materie komen daarvoor in aanmerking, de zwaardere WIMP’s (weakly interacting massive particles) schijnen niet echt geschikt te zijn, maar de lichtgewicht axionen schijnen een goede kandidaat te zijn. Naar axionen wordt al jaren gezocht, zoals door ADMX, het Axion Dark Matter experiment. Tot nu toe heeft dat nul komma noppes resultaat opgeleverd. Volgens Siegel zou het kunnen dat de fotonen in de EMdrive de juiste frequentie hebben om te reageren met die axionen en dat die ‘actie’ leidt tot de gemeten voortstuwing, die volgens de groep van H.White 1,2 ± 0,1 mN / kW (millinewton per kilowatt) groot is. De wet van behoud van momentum wordt niet overschreden, want de momentum wordt meegenomen door de axionen. Kortom, áls de EMdrive daadwerkelijk werkt zoals de makers pretenderen en áls de donkere materie daadwerkelijk uit axionen zou bestaan, dán zou het wel eens kunnen zijn dat de donkere materie de onzichtbare brandstof van de EMdrive is, een brandstof die altijd en overal aanwezig is. Bron: Starts with a Bang.

Share

Comments

 1. http://www.sciencealert.com/it-s-official-nasa-s-peer-reviewed-em-drive-paper-has-finally-been-published

  Er schijnt nog een kleine kans te zijn dat de impuls veroorzaakt is door Thermal Shift. Maar White heeft een infrarood camera gebruikt om dit te herkennen. Denk dat hij het ook wel had gevonden wanneer dit de oorzaak was geweest.

  Vooralsnog lijkt het verstandig om dit tot op het bot te onderzoeken.

  Mies.

 2. Ik houd hier een slag om de arm, aangezien ik de betrouwbaarheid van de site niet kan inschatten, maar toch voor de lol:

  http://www.ibtimes.co.uk/space-race-revealed-us-china-test-futuristic-emdrive-tiangong-2-mysterious-x-37b-plane-1590289

 3. Ik denk dat het wordt aangedreven door een hoop onzin…

  http://rationalwiki.org/wiki/EmDrive

  Thunderf00t: EM Drive BUSTED!
  https://www.youtube.com/watch?v=jCAqDA8IfR4

 4. Die brandstof is welhaast onuitputtelijk, en kost niets! 🙂

 5. Ja, maar wacht eens even… Verlinde is er ook nog … Als donkere materie niet bestaat dan moet er wel iets anders zijn .Schijnbaar blijkt het toch te werken. Ik heb begrepen dat ze er al sinds 2008 mee bezig zijn ( China) , daarna werd het stil, nu weer niet, het kan dan toch niet zo zijn dat in die tussentijd er niet over is nagedacht? Blijkbaar is er dus op voor geborduurd , Simpel gezegd waar rook is is vuur.

  • Ja, klopt dat China er eerder een gebouwd had. Komen de Chinezen eens met een fascinerende manier van aandrijving, dan trekken de heren wetenschappers het in twijfel
   “De Chinezen bouwden een EmDrive en verklaarden dat deze daadwerkelijk werkte. Hun EmDrive zou zo’n 720 millinewton produceren en dus een satelliet aan kunnen drijven.”

   “Maar nu heeft een onderzoeksteam van NASA een EmDrive gebouwd. En deze onderzoekers bevestigen de resultaten van de Chinezen. Hun versie van het systeem – die ze de Cannae Drive noemen – werkt ook en produceert zo’n 30 tot 50 micronewton. Dat is weliswaar aanzienlijk minder dan het systeem van de Chinezen, maar bevestigt wel dat de technologie werkt.”
   Pff…

   Laat die Chinezen maar schuiven.
   https://www.scientias.nl/onmogelijke-aandrijving-voor-ruimtevaartuigen-blijkt-toch-te-werken/

 6. Ja laat ze maar schuiven, overigens heb jij ook iets over Chinezen gepost en daar heb ik een vrij uitgebreid antwoord op gegeven, maar dat terzijde.

  • Ik heb je uitgebreide reactie gelezen, Ruud. Het zou toch niet chic zijn als NASA daar uiteindelijk mee aan de haal gaat (jouw citaat “Als er twee honden vechten om een been…”)
   Kopiëren de Chinezen eens een keer niet, krijg je dat weer Upset Face

 7. Al zo’n 2 jaar volg ik bijna dagelijks het NSF forum, zowat de enige plaats waar op een “neutrale manier” (zeer kritisch, doch met open geest) kan worden gesproken worden over de EMdrive.

  Recentelijk heeft één van de 2 NASA onderzoekers, ruimtevaart ingenieur Paul March, meer details vrijgegeven. Daaruit bleek toch een zekere spanning te zijn tussen dr White en hem over het inhoudelijke van de test.
  Blijkbaar was de keuze van de resonantie mode zeer ongelukkig gekozen (TM212) maar werd omwille van budgetaire beperkingen gekozen om toch met de eerste meetbare resultaten werder te gaan. Het gevolg is dat het raport niet alles weergeeft wat het zou moeten, volgens ir P.March

  Paul heeft de kans niet gekregen om verder te zoeken op een efficientere resonatie mode (tot zijn grote frustratie…)Nu hij met pensioen is, will hij zelf verder gaan in zijn “thuis” labo.

  Ik heb de indruk dat dr White iets te voluntaristisch is geweest en eerder op zoek was om zijn eigen QVP (Quantum vacuum plasma) theory te bewijzen, dan eigenlijk onderzoek te doen naar de oorsprong en optimalisatie van die “EMdrive” krachten.

  Goed nieuws is dat er in het kielzog van de publicatie , er een aantal sponsors+universiteiten ook begonnen zijn aan replicatie test opstellingen. Wat de uitkomst ook moge wezen (wel of geen EM effect), het is goed dat dit verder wordt onderzocht…

 8. Natuurlijk en altijd is het goed om iets dergelijks te onderzoeken . Zelfs al zou het “niets” opbrengen dit idee, want dat is het nog steeds, dan is onderzoek nooit voor niets, hoe dan ook levert het altijd wel iets op, al was het maar iets voor verderop in de jaren. Ook van je fouten kun je leren … Alles heeft nut, iets is nooit voor niets …M vr gr Rudi, PS;: het zou wel leuk zijn als er discussie zou ontstaan. Wie ?

 9. Snelle update :
  Gisteren is een “bom” gevallen die waarschijnlijk niet zonder gevolg zal blijven:
  Het chinese ruimtevaart persagentschap heeft gisteren officieel aangekondigd dat er na 5 jaar onderzoek, een EMdrive mee is naar het chinese ruimtevaart station om verder tests te kunnen uitvoeren:

  http://forum.nasaspaceflight.com/index.php?topic=41732.msg1618752#msg1618752

  ze hebben duidelijk plannen om de technologie zo snel mogelijk verder te ontwinkelen voor commerciele toepassing op satelieten…
  Efin, de rest kan je wel verder lezen op het NSF forum…

  Oh ja, een kleine toevoeging : iets hoger kan je de lezing (video) vinden van Paul March,de ruimtevaart ingenieur die vroeger bij NASA eagleworks werkte. Het geeft een goede kijk hoe beperkt hun middelen waren…

Speak Your Mind

*