2 maart 2024

Verbeterde LIGO is weer ‘online’ – op zoek naar nieuwe zwaartekrachtsgolven

mit-ligo-livingston_0

Credit: Caltech/MIT/LIGO Lab

Sinds deze week is de verbeterde LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) in de Verenigde Staten gestart met een nieuwe waarneemcampagne om zwaartekrachtsgolven te ontdekken, een campagne die een half jaar zal duren. Afgelopen jaar is er flink gesleuteld aan de twee detectoren, die zich in Hanford (Washington, VS) en 3000 km verderop in Livington (Louisiana, te zien op de afbeelding hierboven) bevinden – resulterend in betere lasers, elektronica en optiek. De gevoeligheid van LIGO is daardoor met 10 tot 25% toegenomen. Met name de detector in Livingston is flink verbeterd. In de eerste waarneemcampagne van LIGO werden twee zwaartekrachtsgolven gedetecteerd, te weten:

  • GW150914: de zwaartekrachtsgolven van twee zware zwarte gaten, die op 1,3 miljard lichtjaar tegen elkaar knalden en samensmolten. De golven werden op 14 september 2015 door LIGO gedetecteerd, voor het eerst dat een instrument zwaartekrachtsgolven direct heeft waargenomen.
  • GW151226: de zwaartekrachtsgolven, opnieuw van twee zware zwarte gaten, die op 1,4 miljard lichtjaar tegen elkaar knalden en samensmolten. De golven werden op 26 december 2015 door LIGO gedetecteerd.

Daarnaast was er nog een zwaartekrachtsgolf-kandidaat, die een te lage statistische betrouwbaarheid had (2 sigma) om als ontdekking te worden gekarakteriseerd, te weten LVT151012, die op 12 oktober 2015 werd gedetecteerd. Door de upgrade kan de LIGO detector verder in de ruimte kijken en zwaartekrachtsgolven tot 25% verder in de ruimte detecteren. Ook hoopt men nu niet alleen zwaartekrachtsgolven van samensmeltende zwarte gaten waar te nemen, maar ook de zwaartekrachtsgolven die ontstaan door samensmeltende neutronensterren. Bron: MIT.

Share

Speak Your Mind

*