2 maart 2024

Breakthrough Prizes 2017 voor natuurkunde toegekend aan drie snaartheoretici

snaar

Credit: Univ. Cambridge

De winnaars van de Breakthrough Prizes 2017 zijn bekend geworden – de vijfde keer dat de prijzen worden toegekend. In de categorie fundamentele fysica zijn de prijzen toegekend aan de drie snaartheoretici Joseph Polchinski (University of California, Santa Barbara), Andrew Strominger (Harvard University) en Cumrun Vafa (Harvard University). Eerder dit jaar was een ‘Special Breakthrough Prize’ toegekend aan de drie initiatiefnemers van het LIGO experiment, waarmee op 14 september 2015 voor het eerst zwaartekrachtsgolven zijn gedetecteerd, aan kip S. Thorne, Rainer Weiss en aan de familie van Ronald Drever (die vermoedelijk in 2017 óók nog eens de Nobelprijs voor de Natuurwetenschappen zullen winnen; dit jaar vielen ze net buiten de boot omdat hun ontdekking net ná de sluitingsdatum van 31 januari viel). De gulle gever van de in totaal $ 25 miljoen aan prijzen is de Russische multimiljonair Yuri Milner, die ook al geld heeft gestoken in SETI, de speurtocht naar intelligent buitenaards leven. Milner wordt daarbij gesteund door Facebook-baas Mark Zuckerberg. De prijzen zijn vandaag uitgereikt tijdens een symposium in Californië. Bron: Breakthrough Prizes.

Share

Comments

  1. Waarom eigenlijk? Welke ‘doorbraak’ hebben ze verwezenlijkt? En is de snaartheorie niet enkel een theorie, vooralsnog?

    • De website meldt: ‘All three received the Prize for transformative advances in quantum field theory, string theory, and quantum gravity’. Tsja, geen idee welke doorbraak dat was. En ja, vooralsnog is de snaartheorie zuiver theorie, zonder enige voorspellende waarde.

Speak Your Mind

*