17 april 2024

NGC 1893 & IC 410….barbaars maar wel mooi!!

NGC 1893 & IC 410 in Auriga

NGC 1893 & IC 410 in Auriga

Mooi in de zin van een mooi object en een mooie sterrenhemel waaronder ik het lichtelijk dubieuze genoegen had deze beide schone hemelobjecten op de lichtgevoelige plaat..eh…chip te mogen vastleggen……Barbaars in de zin van de echt achterlijk steenkoude omstandigheden tijdens het schieten van nevenstaande plaatje.

Van mij mogen ze al die beerput-romantiek aangaande die hoegenaamde glorieuze heldere  twinkel twinkel winternachten standepede dumpen in het eerste de beste voorbij fietsende zwarte gat. Natuurlijk is een  heldere winternacht prachtig….maarre….als je een dikke vier uur lang hebt rondgehangen c.q. stilgezeten in het open veld, in een gierend koude oosten wind,  die altijd wel weer “I am gonne freeze your nuts off-gaatje” weet te vinden in je homebrew “laagje over laagje over laagje over laagje-astrofotografie-survival outfit”….welnu……dan ga je toch op een zeker bibber de bibber-moment het idee krijgen dat  die “heldere winternachten-romantiek” eerder uit de koker van “Magere Hein” komt dan uit die van “fladder fladder Cupido”!!!

Maar goed…..als je na veilige thuiskomst danweer in je heerlijk warme huiskamertje achter de computer mag kruipen voor de “indoor-etappe” van het immer hogelijk arbeidsintensieve proces ter verkrijging van het desbetreffende zo deerlijk naar gesmachte hemelplaatje….ach, dan verdwijnen alle naargeestige gedachten aan het geleden vrieskou-leed als sneeuw voor de zon uit je grijze neuronen-bovenkamer….enne…als je na een paar uurtjes digitaal stoeien met Deep sky stacker, Canon digital photo professional en uiteraard good old photoshop……dan uiteindelijk bovenstaande plaatje op je beeldscherm hebt staan…..DAN oh DAN…..weet je het weer helemaal zeker…….dit is de mooiste bezigheid (hmmm, samen met het “spelen met 2cv’tjes”!!!)  in het ganzen Universum en kan je niet wachten op je volgende trippie naar een heldere biesbos-vrieskou-hemel.

Iets wat zomaar vanavond zou kunnen gebeuren daar zowel een prachtig pril maansikkeltje en verleidelijk lonkend helderwit schijnend planeetje Venus aan de staalblauwe avondhemel bijkans mij de oren van mijn hoofd schreeuwen voor wederom een astrofotografische bezoekje aan hun hemelse wereld!!

Afijn……NGC 1893…open sterrenhoop en IC 410….bijbehorende emissienevel c.q. geboorte-stek van eerder genoemde open sterrenhoop NGC 1893….zijn te vinden in het sterrenbeeld Auriga (Ossenhoeder). De opname is, zoals altijd,  gemaakt met de 20cm F6 Orion Optics. Ik heb zes “subs” gemaakt van elk 5 minuten (1600 ISO) belichten, waarbij ik  als kantekening zeker moet vermelden dat,  vanwege voornoemde “guurgierende oostenwind”,  de laatste twee opnames nou niet echt strak zijn gevolgd….eh…het zij dan maar zo…Het “kreng” staat erop en ik ben er (voorlopig) blij mee!!!

….en zie hier  mijn eerste blogje na de grote “Astroblogs-crash” waarbij ik blij mag vermelden dat ik….gestuurd door bijgeloof danwel andere onverklaarbare kosmische krachten….precies een week voor deze “andere Big Bang” net  al mijn eigen astroblogjes veilig op  een stickie had geknald…Vaak zit het tegen maar soms zit het zo  heel erg mee!

Zo…en nu “afknijpen” en rap mijn brave high speed astro-voiture (gisteren vond het heilige, zoals U weet tegenwoordig razendrappe,  gele besteleendje nog een heus high performance K&N airfilter in haar bij de schoorsteen gezette zwem-flipper!!) weer volladen met alles wat nodig is voor het volgende avondje uit naar die glorieuze kraakheldere wintersterrenhemel….kan nie wachten!! Wish me luck…maarre….beter nog…wish me warmte!!

Share
Over Jan Brandt

Comments

 1. Goh Jan, wat zal jij het koud gehad hebben. Ik mag hopen dat je je thermo-ondergoed, dikke jas, das en petje op/aan had tijdens de nachtelijke sessie.
  Ik gooi met deze kou m’n zolder(dome)dakraam open (tussendeur dicht), maar na 2,5 uur in mijn spijkerrokje en trui sterretjes kijken, voelt het in mijn koelkast zelfs heerlijk warm.

  Prachtige foto, wat een gezellige drukte in de ruimte. Als er een hiernamaals bestaat…kan dat toch daar zijn? Cute Angel

  Misschien een leuk idee voor in je slaapkamer om astronomisch verder te dromen:
  http://pixers.nl/fotobehang/zoeken/kosmos
  Sleeping Moon

  • Jan Brandt zegt

   Hoi Monique…zucht…bij mijn volgende pool-expeditie naar de Biesbos “trek ik gewoon jouw hartverwarmende woorden aan”!!…….Mooi hemelplaatje…mooi meissie (jij als een Contact/Jodie Foster glurend/dromend vanuit jouw dakraampje naar het schone hemelse hiernamaals….mooie (jouw) woorden!! Met deze combinatie in je systeem….NOOIT meer koud!!! Sorry hoor….typisch gevalletje van “gevoelig verbaal astronomisch snaartje”!!!

   • Gossiemikkie Jan toch, we zijn al zo dolgelukkig samen in een parallel universum Happy RollMonique, maar nu laat je me hier ook al blozen.
    Ja, wij hebben wel iets met gevoelige snaartjes Happy Nodding Smiley Face

 2. Martin Schoenmaker zegt
 3. Hihihi, je hebt een gevoelige snaar geraakt. 😀

 4. Vreselijk zeg……..!!!

Speak Your Mind

*