26 februari 2024

Amerikaanse ruimteheld John Glenn (95) overleden

Credit: NASA

De Amerikaanse astronaut John Glenn is vandaag – 8 december 2016 – op 95-jarige leeftijd overleden in het Ohio State University Wexner Medical Center in Columbus. Glenn was de derde Amerikaan in de ruimte – na Alan Shephard met een korte vlucht op 5 mei 1961 en Virgil Grissom op 21 juli 1961 – en de eerste Amerikaan die een baan om de aarde maakte, om precies te zijn op 20 februari 1962 met de Friendship 7. Na zijn carrière in de ruimtevaart werkte hij eerst als zakenman en later jarenlang als senator voor de Democratische partij in Ohio. In 1959 werd hij samen met zes andere piloten door de NASA uitgekozen voor het Mercury Seven-programma. In 1962 werd hij voor het eerst de ruimte ingeschoten. Tientallen jaren later, in 1998, ging hij op 77-jarige leeftijd opnieuw de ruimte in met de spaceshuttle Discovery. Daarmee werd hij de oudste ruimtevaarder ooit. Glenn wordt gezien als een van de grootste ruimtehelden van de twintigste eeuw. Mede over zijn ervaringen in de ruimte werden een boek en een film gemaakt: The Right Stuff.

De Mercury Seven. Glenn staat op de eerste rij, tweede van rechts. Credit: NASA

Hij was de laatste overlevende van de zeven piloten die waren uitgekozen voor het Mercuryprogramma. In 2013 overleed Scott Carpenter. De NASA uit op Twitter hun condoleance:

Bron: Nu.nl + NASA.

Share

Comments

  1. Rust zacht John. Je bent, samen met anderen, altijd een inspiratie (geweest). Meneer Glenn jr. liet mij op jonge leeftijd inzien dat de horizon altijd verlegd kan worden. Dat ruimtevaart gewoon nodig is om ons verder te ontwikkelen. Een echte inspirator voor mij. Hij past in mijn rijtje van Stephen Hawking, Nelson Mandela, Aung San Suu Kyi, maar ook John Lennon en Johan Cruyff. Laat ik captain Kirk niet vergeten, in mijn ogen de man die zonder meer een Nobelprijs voor Leiderschap zou verdienen. Rust in space John!

Speak Your Mind

*