19 juli 2024

En weer wordt de eerste bemande missie van Mars One uitgesteld – dit keer tot 2032

Credit: NASA


Het begint een beetje een gewoonte te worden. Opnieuw heeft de Nederlandse organisatie van Mars One besloten om de eerste bemande missie enkele reis naar Mars uit te stellen. De planning is volgens een gisteren verschenen update op de website van Mars One dat die eerste missie in 2032 gaat plaatsvinden. Was het doel in eerste instantie een eerste reis in 2023, vervolgens eentje in 2024, toen eentje in 2025 en toen eentje in 2027, nu dus een uitstel van opnieuw vijf jaren tot 2032. Het vierde uitstel dus in de vier jaar dat Mars One bestaat, gemiddeld een uitstel van één keer per jaar. Dit komt bovenop het nieuws dat Mars One probeert om nieuwe financieringsbronnen aan te boren en wel via de Frankfurt Stock Exchange via InFin Innovative Finance AG. Ze hopen daarmee een eerste financiering van € 10 miljoen binnen te halen. Het gewijzigde tijdpad van Mars One ziet er nu als volgt uit – even onvertaald:

 • 2017: Select three to six groups of four crew members each from Mars One’s current pool of 100 astronaut candidates. Hire the selected candidates full-time to train for Mars missions. Open a new astronaut application round.
 • 2022: Launch robotic spacecraft modeled after NASA’s Phoenix Mars Lander to the Red Planet for a demonstration mission.
 • 2024: Send dedicated communication satellite to Mars.
 • 2026: Launch a rover to aid in selecting the settlement location on Mars.
 • 2029: Send out a second rover and hardware required for Mars settlement.
 • 2031: Launch the first crew of four astronauts on seven-month cruise to Mars.
 • 2032: First crew lands on Mars. Hardware for the second crew arrives as well.
 • 2034: Landing of the second crew, plus the hardware for the third crew.

En dat allemaal terwijl Elon Musk van SpaceX heeft aangegeven al in de jaren twintig kolonisten op Mars te willen zetten. Valt er nog eer te behalen voor Mars One? – lees: hebben potentiële investeerders hier nog interesse in? Bron: Geekwire + Universe Today.

Share

Comments

 1. Haha, Dat wordt grappig voor die “eerste” one-way-trip marsreizigers van Mars One.
  Als ze dan in 2032 aankomen en dan welkom geheten worden met een buurtfeestje door de SpaceX marsreizigers die vervolgens doodleuk vragen of ze zolang op de kat en de hond willen passen terwijl zij even een retourtripje naar de aarde gaan maken.

 2. Ik zie het al helemaal voor mij. 😀

 3. Tja, ik schreef het net al op Facebook: ik zie overeenkomsten met het uitstelgedrag van sektes die het einde van de wereld voorspellen!

  Sybold Deen

 4. Enceladus zegt

  “En dat allemaal terwijl Elon Musk van SpaceX heeft aangegeven al in de jaren twintig kolonisten op Mars te willen zetten. Valt er nog eer te behalen voor Mars One? – lees: hebben potentiële investeerders hier nog interesse in?”

  Nee, ik denk het niet. Ik krijg sterk de indruk dat men het verdienmodel nog zo lang mogelijk probeert op te rekken. En als SpaceX dan ergens in de jaren ’20 daadwerkelijk een bemande missie stuurt, dan zeggen ze doodleuk dat ze er bij MarsOne trots op waren dat ze de wegbereiders waren, wensen ze alle MarsOne-aanhangers (zo je wilt ‘de gelovigen’) nog heel veel succes en raden ze de mensen die het tot crew member hadden geschopt aan om maar te solliciteren bij Elon…

  groet,
  Gert (Enceladus)

 5. Wybren de Jong zegt

  Op National Geographic waren de laatste tijd afleveringen van een soort documentaire over Mars. Hierin waren ook beelden te zien van de eerste kolonisten, die uiteindelijk in een lavatube hun basis moesten op gaan zetten. Door ver onder de grond te zitten, hadden ze geen last van de straling en konden ze ook gebruik maken van het waterijs in de lavatube.
  Ik weet niet hoe realistisch het is om in een lavatube een gletsjer van waterijs aan te treffen.

  • Klopt Wybren, Gert (Enceladus) en ik kijken elke week die afleveringen over Mars op NG. We bespreken meestal wat we ervan vonden. Het was Gert opgevallen dat ze voorbij gaan aan de zwaartekracht op Mars. De laatste aflevering ging het meer op een Amerikaanse tv-serie lijken. Ik vind dat niet echt storend, maar vergeleken met de eerdere afleveringen heeft hij een punt.
   Misschien was het de bedoeling ook van de makers om de laatste afleveringen meer naar een serie toe te werken. Als deze Mars afleveringen op NG aanslaan kunnen ze er een tv-serie van maken, slim toch?

   • Enceladus zegt

    Ja, zeker wel slim. Maar in hoeverre mate moet je wetenschap opofferen aan commercie? Het neigt steeds meer naar tv-drama en heeft steeds minder met wetenschap te maken. Mars als fraai decor voor een tv-serie met matige acteurs naar mijn mening. Desalniettemin blijf ik kijken hoor. Wie weet komt er nog wel een verrassende wending.

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Als het idd de opzet is om Mars op NG geleidelijk over te laten gaan naar een tv-serie kan dat om twee redenen zijn (denk ik)
     De ene kun je wel raden (commercie), de andere is om Mars populairder bij een andere doelgroep te maken.
     Ze kunnen in zo’n serie voor een groter publiek/doelgroep geleidelijk aan de wetenschap er inbreien.
     Voor je het weet heeft de gemiddelde Mars tv-seriekijker meer kennis over Mars dan voorheen
     Als je het van die kant bekijkt is het geen opoffering van de wetenschap toch?

     Ik denk dat je vreemd opkijkt als je een willekeurige voorbijganger zou vragen naar de planeten in ons zonnestelsel of wat zij over Mars weten.

    • Ik heb gehoord dat Bas Lansdorp over een paar afleveringen mee doet LOL
     Een grote aanfluiting dat Mars one.

Speak Your Mind

*