20 juni 2024

Vrijdag 16 december: lezing bij Huygens over het ecosysteem van de Melkweg

Credit: ESO/S. Brunier

Op de laatste verenigingsavond van 2016 op vrijdag 16 december a.s. bij sterrenkundevereniging Chr. Huygens in Papendrecht houdt Marijke Haverkorn een lezing over het ecosysteem van de Melkweg. Haverkorn is universitair docent in het Institute for Mathematics, Astrophysics d Particle Physics (IMAPP) aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze onderzoekt interstellaire materie en magneetvelden in de Melkweg, met behulp van optische polarisatiemetingen en radiostraling van o.a. de LOFAR telescoop.
De stralende band van de Melkweg, zoals deze ’s nachts aan de donkere hemel te zien is, is bedrieglijk vredig en statisch. In werkelijkheid is de Melkweg, ons sterrenstelsel, een dynamisch en complex systeem. Net als ecosystemen op aarde, bevat de Melkweg vele verschillende onderdelen die allen in complexe wisselwerking met elkaar staan.

Het centrum van de LOFAR telescoop in Drenthe. Credit: ASTRON.

Bijvoorbeeld: sterren ontstaan uit enorme, koude gaswolken. Hun straling verhit en ioniseert deze gaswolken, waardoor grote bellen ontstaan, die soms zo groot zijn dat ze uit de Melkweg barsten. Ontploffende sterren aan het einde van hun leven slingeren schokgolven de ruimte in, die weer nieuwe stervorming kunnen induceren. Alle gaswolken zitten ‘vastgevroren’ in een magnetisch veld, wat daardoor grote invloed uitoefent op stervorming en bewegingen van de wolken. Bovendien kunnen deze magnetische velden (zogenaamde) kosmische-stralingsdeeltjes versnellen tot bijna de lichtsnelheid, die op hun beurt dan weer de gaswolken kunnen verhitten.
Zo beïnvloeden alle onderdelen (sterren, gas, magneetvelden, kosmische straling) elkaar om samen het ecosysteem van de Melkweg te vormen. Haverkorn zal in haar presentatie ingaan op de verschillende onderdelen van de Melkweg en hoe ze door onderlinge wisselwerking ons Melkwegstelsel letterlijk draaiende houden. De zaal is open om 20.00 uur en de lezing begint om 20.30 uur. Bron: Huygens.

Share

Comments

  1. jan brandt zegt

    ja..lijk mij een gave lezing..wil ik/ga ik naar toe..eh..mits ik met la grande voiture van de kerstmarkt voor de deur af kan komen!?..zal toch niet…eng ongezond sportief…moeten gaan fietsen..oeps?!

  2. Ik moet ook nodig eens naar ‘jullie’ sterrenwacht komen. Eens zien hoe ik dat een keertje kan combineren met een bezoekje/logeerpartijtje bij m’n schoonfamilie in ’t Groene Hart.

    Deze vrijdag in ieder geval niet, want dan komen ze juist richt het oost’n!

Speak Your Mind

*