28 maart 2024

Onderzoek Dawn toont ijs op dwergplaneet Ceres aan en niet zo’n beetje ook

In de blauwe gebieden bevindt zich veel waterijs aan de oppervlakte, in de rode gebieden zit het meer in de ondergrond. credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/PSI

Onderzoekers hebben met de Dawn ruimteverkenner van de NASA laten zien dat de dwergplaneet Ceres ijs bevat, héél veel ijs zelfs. Zo op het eerste gezicht ziet Ceres er grijs en droog uit – afgezien dan van de kraters met de heldere lichte vlekken, zoals op de bodem van krater Occator en op de hellingen van de vreemde berg Ahuna Mons. Maar onderzoek met Dawn’s gamma ray and neutron detector (GRaND) laat zien dat er veel ijs zit en wel op twee plekken: bij de noordpool zit er oppervlakte-ijs op de bodem van diverse kraters, waar nooit licht van de zon valt (zie de afbeelding hieronder).

Credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Dat soort plekken worden ‘koudevallen’ (Engels: cold traps) genoemd, plekken van zo’n 110 K waar eventuele watermoleculen die van warmere gebieden komen, door de kou direct neerslaan als waterijs. In tien van die kraters vond men waterijs op de bodem. Onderstaande afbeelding laat zien hoe watermoleculen van elders eventueel kunnen eindigen in die kraters – dubbelklikken om te vercereseriseren.

Credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

De tweede plek waar veel waterijs op Ceres voorkomt is de onder de grond, waarschijnlijk als een poreus mengsel van rotsachtig materiaal en enkele tientallen procenten ijs. Met GRaND heeft men metingen gedaan aan de hoeveelheid waterstof, ijzer en kalium in de bovenste meter van de bodem van Ceres en daaruit heeft men kunnen afleiden dat er veel waterijs in de grond zit. Dertig jaar geleden werd al geopperd dat Ceres zo’n ondergrond met waterijs zou kunnen hebben en dat lijkt nu te zijn bevestigd. Bron: NASA/JPL.

Share

Speak Your Mind

*