21 februari 2024

De volledige Rosetta-missie samengevat in vier minuutjes

Nu de historische Rosetta-missie aan zijn einde is gekomen, heeft de ESA een vier minuten durende simulatiefilmpje gemaakt waarin de complete reis van de sonde rondom de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko in beeld wordt gebracht. Het filmpje begint op 31 juli 2014, toen Rosetta het einde van een tien jaar durende reis naderde. Op 6 augustus kwam de ruimtesonde tot op 100 km van de merkwaardig gevormde komeet, waarna Rosetta een reeks flyby’s gedaan heeft om een geschikte locatie zoeken voor de landing van de gedoemde Philae-lander.

Andere belangrijke momenten tijdens de Rosetta-missie zijn de manoeuvres die zijn uitgevoerd om Philae aan het oppervlak af te leveren, flyby’s die zijn uitgevoerd in februari en maart 2015 en natuurlijk correcties die in augustus 2015 zijn uitgevoerd om de ruimtesonde te beschermen tegen de verhoogde activiteit van de komeet.

Vanaf augustus 2016 heeft Rosetta een reeks elliptische omloopbanen voltooid, waarbij de ruimtesonde steeds dichterbij de komeet kwam. Uiteindelijk crashte de ruimtesonde op 30 september op de Ma’at regio aan de kop van de komeet, waarbij een einde kwam aan een historische missie. Bij het bekijken van de simulatie is het belangrijk om te beseffen dat het pad van Rosetta waarheidsgetrouw wordt weergeven, maar dat geldt niet voor de rotatie van de komeet! Veel kijkplezier 🙂

Share

Speak Your Mind

*