16 april 2024

Bekende auteur: “buitenaardse wezens hebben onze wereld bezocht”

Ik kwam een TED-talk tegen van de auteur van The Social Network, waarin hij een verrassend overtuigend pleidooi geeft voor het bestaan van buitenaards leven én voor het feit dat de mensheid door wezens van andere werelden bezocht wordt. Dit klinkt allemaal nogal NineForNews-achtig en als voer voor Niburisten, maar Ben Mezrich is bloedserieus. Ik zou zeggen, bekijk het filmpje en oordeel zelf. Ziet Mezrich ze vliegen? Of is hij iets op het spoor? Laat het weten in de reacties 🙂

Share

Comments

 1. Tja,, als je het geluid uit zet,
  is het een vrijwel nietszeggend filmpje… 🙂

 2. Die is duidelijk van het pad af…

 3. De roots van dit soort verhalen liggen vooral in het midden oosten, de bijbel staat er vol mee.
  De bekende George Adamski heeft hier ook al een dik onzin boek over geschreven. Het schijnt dat het geloof in onnatuurlijke verschijnselen zich hard gewired heeft in o.a. de amygdala door onnatuurlijke selectie 🙂

 4. Ik heb het filmpje bekeken en volgens mij wel begrepen. De auteur begint met een resumé van de bekende UFO gerelateerde verhalen van de afgelopen decennia. De Cattle Mutilations (vee-verminkingen), meer dan 10.000 koeien en paarden waren destijds aangetroffen in het westen van Amerika. Sherif Chuck Zukowski, uit Colorado leidde het onderzoek. De verminkte dieren werden allemaal op dezelfde manier aangetroffen. Ze lagen op hun linker zijde en hun organen waren chirurgisch verwijderd.
  Voor alle duidelijkheid, dit was een van de vele verhalen wat de auteur op internet tegenkwam. Er zijn ook andere opmerkelijke verhalen zoals piloten die destijds UFO’s zagen.

  Als men dat destijds rapporteerde, was je je baan kwijt.
  (Tot zover niks nieuws) Om toch zo’n verhaal te melden, kon men het doorsturen naar de miljardair Robert Bigelow (Bigelow Aerospace, ISS) Bigelows teams doen al 20 jaar onderzoek naar UFO’s in samenwerking met organisaties van de regering.

  Op een gegeven moment komen de UFO-verhalen ook bij een bestuurder van Roswell.
  Het Roswell verhaal kent iedereen wel (neem ik aan)
  Daar was in 1947 iets gebeurd wat later werd afgedaan als fake. Maar de bewijzen heeft men uiteindelijk opgeslagen in area 51.

  Wat de auteur zegt is dat men om welke reden dan ook die files niet bekend wil maken.
  Hillary Clinton was laatst in de Jimmy Kimmel show. Zij zei dat het eerste wat zij zou doen (als president),de Air force dwingen om die files openbaar te maken (jaja, pff)
  Dat gaat dus niet door Amazement Monique
  Er zijn meerdere presidenten in de geschiedenis geweest die in UFO’s geloofden. Jimmy Carter, Ronald Reagan, Bill Clinton (heeft 2 pogingen gedaan om de files openbaar te maken)
  We weten nog niet of Trump het zal lukken.
  Kortom, we weten nog steeds niet wat er in die files staat.
  De auteur heeft geen idee wat er destijds in Roswell gecrasht was.

  Wat nog steeds kleeft aan UFO’s is de “giechel factor”. Bij journalisten met UFO nieuws hoort je het bekende X-files muziekje op de achtergrond…
  Wetenschappers mogen die files niet inzien. Belemmering.

  Nog niet zo lang geleden geloofde men dat er geen ander leven mogelijk was in het universum. Nu denkt men daar anders over. Er worden steeds meer “Earth-like” planeten ontdekt.
  Wij denken dat die planeten te ver weg staan. Binnen 40 jaar kunnen we met onze huidige technologie al naar Proxima Centauri.
  De Katholieke kerk heeft al uitgesproken dat het geen invloed zal hebben als zou blijken dat er elders ander leven bestaat.

  De auteur maakt tenslotte nog een grap dat als er een UFO voor het Witte Huis zou landen, het wellicht de voorpagina van de krant niet zal halen.

  Serieus, kan iemand mij uitleggen wat ik niet begrepen heb? Waarom is hij van het pad af?
  Ik had iets heel anders verwacht na het lezen van bovenstaande titel.
  Dit verhaal zou best op NineForNews kunnen staan. Daar zie ik ook vrij regelmatig onderwerpen langskomen die hier ook te lezen zijn over o.a. planeten (Zij waren eerder met de EM-drive)
  Alien Monique Peace Sign

 5. Jesse van Oort zegt

  Deze meneer citeert uitsluitend uit aannames en anekdotes (zonder bronnen naar gedegen onderzoek) die bij zijn verhaal passen. Cherry picking heet dit. Hij argumenteert naar zichzelf toe, zoekt de verhalen die passen en negeert de enorme berg tegenargumenten. Dat is niet zuiver.

  Wat betreft die anekdotes, daar kan ik kort over zijn: als voor al die dode koeien, de geheimzinnigheid etc. blijkbaar geen verklaring is, zou de voorlopige conclusie moeten zijn: we weten het niet. Wat hij (en velen met hem) doet is: geen verklaring, dus aliens!
  Dat heeft weinig tot niets met wetenschap te maken.

  Bovendien: dit is niet van TED, maar TEDx, kleine lokale evenementen onder licentie van TED, vaak, zoals ook hier, met mindere sprekers.

  • Ah, en ik maar denken dat het niet zozeer om UFO’s en aliens ging, maar meer om niet te blijven hangen in onze reacties/gedrag sinds we zoveel “Earth-like” planeten ontdekken.
   Vroeger paste dat niet in het plaatje dus iets “vreemds” was fake of verdween.

   Het vee-verminking en pilotenverhaal was meer een voorbeeld wat er gebeurde als zo’n piloot of sherif dat zou melden. Ontslag.

   Citaat:”Hij argumenteert naar zichzelf toe, zoekt de verhalen die passen en negeert de enorme berg tegenargumenten.”
   (???)
   Hij beweerde toch niks? Hij vertelde verhalen die heel bekend zijn en al behoorlijk uitgekauwd (lezingen, documentaires, etc).
   Onderbouwen zou mogelijk zijn als die files openbaar gemaakt worden.

   • Jesse van Oort zegt

    Maar zo kan ik het ook: de aarde is hol en de regeringsleiders weten dat! Als zij dat nou eens zouden bekendmaken had ik bewijs…

    En wat betreft de lacherigheid: dat krijg je als je op deze manier pseudowetenschap en complottheorieën aanhangt.

    Die exoplaneten zijn spannend, maar vooralsnog hebben we geen reden om aan te nenen dat er leven is. Wellicht gaat dat veranderen, maar dan wel op basis van bewijs.
    Bovendien is leven op een exoplaneet niet gelijk aan ufo’s op aarde. Heb je enig idee van de waanzinnige afstanden in het heelal? Het snelst reizende voertuig ooit heeft er bijna 40 jaar over gedaan om alleen maar voorbij Pluto te komen.

    Punt is: je kunt van alles beweren / suggereren, maar wel met goede onderbouwing op basis van gedegen onderzoek. En ook niet klagen dat je niet serieus genomen wordt wanneer je dat wel doet.

    • Enceladus zegt

     “Het snelst reizende voertuig ooit heeft er bijna 40 jaar over gedaan om alleen maar voorbij Pluto te komen.”

     O ja? Volgens mij was New Horizons in veel minder dan 40 jaar al voorbij Pluto.

     groet,
     Gert (Enceladus)

     • Jesse van Oort zegt

      Gert, je hebt gelijk, in het vuur verwisselde ik Voyager 2 met New Horizons.
      Ik bedoelde: het kostte Voyager twee bijna 40 jaar om buiten ons zonnestelsel te geraken. Heel wat verder dan Pluto, maar nog lang niet bij Proxima Centauri. En dan maar hopen dat we daar vinden wat we zoeken, want anders duurt het nog heel wat langer.

      Punt is dat we ‘met de huidige techniek’ nog helemaal niet zover zijn om in 40 jaar naar Proxima Centauri te gaan, helemaal niet ook nog terug in die tijd en al helemaal niet bemand. Er zijn nog wel wat hobbels weg te werken.

   • Jesse van Oort zegt

    Oh, en wat betreft het onderwerp: er staat letterlijk in zowel de begeleidende tekst als de titel van zijn presentatie waar het deze meneer om gaat: geloof in aliens, niet over het blijven hangen in whatever ????

    • Jesse, bekijk en beluister de video eens, dan kun je wellicht uitleggen wat die auteur probeert duidelijk te maken? Titels/intro’s kunnen misleidend zijn.
     Zoals ik zijn lezing interpreteer zouden die files openbaar gemaakt moeten worden, we zijn er klaar voor. Zelfs in deze tijd lukt dat maar niet.

     Erg spectaculair vond ik de lezing niet. Hoe zou dat nou komen?

     “Buitenaardse wezens hebben onze wereld bezocht” Zet er een X-files muziekje onder en giechelen maar.
     Open mouth

     Tears of Monique joy

 6. Tsjaaaa, beetje “oude koeien uit de sloot halen”. Het verhaal levert voor mij geen nieuwe gezichtspunten op. Het verandert ook mijn gedachte niet, dat buitenaards leven wel volop in het universum aanwezig moet zijn. Tenslotte wat op Aarde is gelukt, kan in vergelijkbare situaties elders ook gebeuren. En sterker nog: statistisch gesproken zal dat dan ook gebeuren, tijd en plaats onafhankelijk.
  Ik vind de man wel een begenadigd spreker. Beetje sullig starend en vertellend, maar ik blijf wel luisteren. Dat lukt niet veel mensen (maar dat zegt waarschijnlijk meer over mij dan over hem :-).

 7. Jesse van Oort zegt

  Tja, die titel heeft ie nochthans zelf uitgekozen…
  En de video heb ik gezien en beluisterd, maar was een herhaling van tientallen jaren complottheorie zonder enige onderbouwing. Hoort niet op een wetenschapssite thuis m.i.

  En wat die files betreft, wat ie dus eigenlijk zegt is: we hebben ergens geen verklaring voor, dus Aliens. Alleen moet het bewijs van anderen komen…

 8. Jurgen Kobierczynski zegt

  Ik denk dat aliens ons 200 miljoen jaar geleden al ons eens bezocht hebben, gezien hebben dat wij niet interessant waren en over 100 miljoen jaar nog eens gaan terugkomen om te zien of er iets veranderd is.

 9. Ik ben al jaren fan van astroblogs én nine for news etc.,ik sluit echter de vraag naar het onbekende niet uit door mijzelf af te kaderen.
  Socrates zei;wijsheid is beseffen dat je nog zoweinig weet,en daarom ga ik iedere tak van denksport aan met open vizier,taboe of niet.

  Wanneer je goed oplet zie je vanzelf dat wetenschap in zijn algemeenheid een kerk geworden is.
  Niets voor de tegenwoordige wetenschapper om nog out of the box te denken.
  Kunnen beter alles wat nóg niet te bewijzen is verketteren,of beter gezegd met ockhams mes “van tafel vegen”.
  Wanneer het uitlachen ophoudt,zal men zien dat een heleboel complottheorieeën zo gek nog niet zijn en zelfs in de loop der jaren zijn uitgekomen.
  Randjeswetenschap is de échte wetenschap.
  De wereld is op zijn kop.
  Complimenten voor deze topic!

  • Enceladus zegt

   “Wanneer het uitlachen ophoudt,zal men zien dat een heleboel complottheorieeën zo gek nog niet zijn en zelfs in de loop der jaren zijn uitgekomen.”

   Nou, noem dan eens vijf complottheorieën die zijn uitgekomen?

   groet,
   Gert (Enceladus)

  • Supergrappig om te verwoorden dat wetenschap een kerk op zich is geworden. Wetenschap probeert de wereld om ons heen te verklaren. Niets meer en niet minder. Om hypothesen te formuleren, is “met de poten op tafel durven dromen” essentieel. Zonder “out of the box” denken kan innovatieve wetenschap eenvoudig niet bestaan. Een voorbeeld: teleportatie (prachtige uitvinding in Star Trek). We zijn inmiddels zover dat quantumverstrengeling is aangetoond. Een mens teleporteren is nog een brug te ver, maar is een kwestie van tijd. Nee, je bagatelliseert de wetenschap tot een tijdverdrijf en laat complottheorieën de basis worden van …….. wetenschapsbeoefening. Ik bestempel dat toch als een te simpele benadering van “met de poten op tafel durven dromen”.

   • Jesse van Oort zegt

    Helaas heeft quantumverstrengeling niets met teleportatie te maken. Dat gaat over informatieverstrengeling, dus zonder massa.

    • Klopt. Het dient slechts te ondersteuning van de boodschap: namelijk dat durven dromen juist zeker binnen de wetenschap past. Al dan niet met massa. Via kwantumverstrengeling een theorie ontwikkelen voor teleportatie. Een droom die een wetenschappelijke basis vergt en niet een basis krijgt vanuit hersenloze komplottheorieën e.d. of dat lukt? Ach tijd en studies zullen het leren.

 10. Martin Schoenmaker zegt

  De ondertitel van deze website eindigt met: “en persoonlijke opinies”.

  Ik ben het niet eens met de genoemde ‘feiten’, omdat ze, zoals Jesse al zegt, niet onderbouwd zijn en daarmee de kenmerken vertonen van ‘cherry-picking’.

  Waar ik vooral nieuwsgierig naar ben zijn de onderdelen die dit voor de auteur tot een “verrassend overtuigend pleidooi” maken, want in mijn ‘persoonlijke opinie’ ben ik niets daarvan tegengekomen.

  Dat iemand ‘uit Hollywood’, met dit verhaal komt waarin in mijn oren vooral in doorklinkt dat Aliens op Aarde zijn geland en ‘The United States’ als locatie gekozen hebben, vind ik toch wel meewegen in mijn oordeel…

 11. Citaat: “Ik zou zeggen, bekijk het filmpje en oordeel zelf. Ziet Mezrich ze vliegen? Of is hij iets op het spoor?”

  -Nee, volgens mij ziet hij ze niet vliegen. Nee, volgens mij is hij niks op het spoor. Hij constateert alleen maar en vraagt zich af waarom die files niet openbaar gemaakt worden.

  Wat ik mij nu begin af te vragen is waarom ze daar zo moeilijk over doen om die files niet openbaar te maken.
  Zijn we decennia lang in het ootje genomen of hebben ze wat te verbergen?

  @Martin, hoezo genoemde feiten? Het enige feit is dat de auteur de verhalen van internet geplukt heeft. Het zijn gebeurtenissen waarvan de een zegt dat het waargebeurd is en de ander het onzin vindt. Cherrie-picking, ja natuurlijk. Dat dient als voorbeeld in zijn lezing, niet als waarheid of feit. Nogmaals, de auteur zegt dat hij niet weet wat er gecrasht is in Roswell.
  Of het een feit is…Edgar Mitchell heb ik in vele documentaires daarover horen spreken.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Edgar_Mitchell
  Dat wil niet zeggen dat het dan een feit is, maar toch. De Russen hebben ook wel hun eigen UFO gerelateerde verhalen. Alleen hoor je daar minder over.

  De vraag is welk pleidooi? Citaat;”Ik kwam een TED-talk tegen van de auteur van The Social Network, waarin hij een verrassend overtuigend pleidooi geeft voor het bestaan van buitenaards leven én voor het feit dat de mensheid door wezens van andere werelden bezocht wordt.

  Een verrassend overtuigend pleidooi voor buitenaards leven? O ja? Hij heeft wat uitgekauwde anekdotes verteld die al jaren de ronde doen.
  én
  Een pleidooi voor het feit dat de mensheid door wezens van andere werelden bezocht wordt?
  O ja? Hij heeft wat uitgekauwde anekdotes verteld die al jaren de ronde doen.

  Een pleidooi om de UFO files openbaar te maken? Ja.
  http://www.encyclo.nl/begrip/pleidooi

  PS, Waarom zou de auteur die anekdotes moeten onderbouwen? Daar is al zoveel over te vinden als je echt een geïnteresseerde bent. Foto’s, filmpjes, oud astronauten die vertellen, burgers uit het gebied, presidenten, generaals, ufologisten zoals Stanton T. Friedman https://en.wikipedia.org/wiki/Stanton_T._Friedman wetenschappers e.a….
  Maar er zijn ook minstens zoveel fake filmpjes, fantasten en aandachttrekkers met een verhaal.

  Nou kan ik mijn eerdere reacties hier wel weer gaan herhalen, maar daar pas ik voor.
  Ik krijg de indruk dat dit blog over de auteur zijn lezing hier meer dient om de man
  belachelijk te maken.
  Als dat de bedoeling is, dan vind ik dat jammer. Daar houd ik niet zo van.
  Een catchy titel voor het blog…oké, dat is gelukt.

  Dit is mijn persoonlijke opinie.

  • Ik heb niet de indruk dat de spreker belachelijk wordt gemaakt. Wel blijf ik het een bijster interessante materie vinden Monique. Ok, niets nieuws wat de man vertelt. Wel leuke stof voor discussie en gelet op de vele reacties, dat blijkt dan ook wel 🙂

  • Olaf van Kooten zegt

   Veel van de feiten die genoemd worden in het filmpje waren voor mij nieuw. En ik heb helemaal niet de bedoeling gehad om de spreker belachelijk te maken! Ik vond het simpelweg wel een interessante talk. En dat is dus mijn persoonlijke opinie 😉

   • Zo heb ik het ook gelezen Olaf. Interessant ook, of je nu zijn mening volgt of niet. Dat mogen we gelukkig allemaal zelf uitmaken. Thanks voor de publicatie.

   • Ah, gelukkig maar, Olaf. Het kwam even bij mij op dat je door die laatste twee zinnen de lezers in hun oordeel wou beïnvloeden.
    (“Ziet Mezrich ze vliegen? Of is hij iets op het spoor?”)
    Dat wil niet zeggen dat je de man belachelijk maakt. Aan de andere kant vindt jij het nogal NineForNews-achtig klinken en als voer voor Niburisten (de UFO-gekkies toch?) Enfin, deze Mezrich is bloedserieus.

    Monique Thinking

    Persoonlijk zou ik het in de Astrocorner hebben geplaatst.

    @Lisa, idd niks nieuws wat de man vertelt (een open deur intrappen)

 12. @ Jesse: Volgens de auteur in het filmpje duurt een reis naar Proxima Centauri met onze huidige technologie zo’n 40 jaar. Of dat zo is betwijfel ik. Het reizen naar Proxima Centari zou misschien wel kunnen, maar of de reistijd klopt? Ik kan daar niet veel over vinden wat overeenkomt met die 40 jaar.
  https://newscientist.nl/nieuws/vijf-manieren-om-naar-proxima-b-vliegen/

  • Opvallend dat dit onderwerp veel reacties oplevert.

   Volgens mij zijn de meeste bezoekers van deze site ook trouwe bezoekers op 9 for news (inclusief Olaf die ik er zelfs een keer een reactie op heb zien plaatsen).

   We hebben pas een vlooien sprong vanaf de aarde volbracht, de verschillende telescopen hebben al aardig wat (expo planeten) in beeld gebracht en de nieuwe generatie zal er nog veel meer vinden. Met andere woorden we weten nog nagenoeg zero over het heelal.

   Waarom zouden er in het verre verleden geen intelligente wezens de aarde bezocht hebben?
   Beschavingen hoeven ook niet parallel te bestaan, wij beginnen pas te ontluiken terwijl een ander al lang kan zijn uitgestorven.

   groeten,
   Wim

  • Olaf van Kooten zegt
 13. Er zijn veel mensen op onze planeet die beweren bezocht te zijn door buitenaardsen. Ook zijn er mensen die zeggen naar andere planeten te zijn gereisd aan boord van een buitenaards schip.

  Ze hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn zeker van wat ze hebben gezien en ervaren. Fotograaf Steven Hirsch (63) uit New York heeft al veel contactees geïnterviewd.

  http://littlestickylegs.blogspot.nl/

Speak Your Mind

*