29 maart 2024

Gelukkig perihelium allemaal!

Credit: Time and Date.com

Vandaag om 16.18 uur Nederlandse tijd was het perihelium, het punt in de baan van de aarde waarin ‘ie het dichtste bij de zon staat. Op dat moment bedroeg de afstand tussen aarde en zon 0,983309 astronomische eenheden (AE), oftewel 147.101.000 km. Het aphelium zullen we over een half jaar bereiken, op 3 juli om 22.11 uur om precies te zijn. Dán zal de afstand aarde-zon 1,016676 AE zijn, oftewel 152.093.000 km, zo’n vijf miljoen km meer dan vandaag. Je zal wellicht denken dat het vreemd is dat op dit moment – bij ons winter – de aarde het dichtst van de zon staat en dat je het omgekeerde zou verwachten. Maar dat is te verklaren: de seizoenen ontstaan niet door de wisselende afstand van de aarde tot de zon, maar door de schuine stand van de aardas. Gelukkig perihelium gewenst! 😀 Bron: Sterrengids 2017.

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    Zelfs de NOS had er vandaag aandacht voor: http://nos.nl/artikel/2151405-vandaag-is-er-een-superzon-maar-warmer-wordt-het-niet.html

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Hihihi, een superzon. Hoe komen ze er op. Bedankt voor de link.

      • Enceladus zegt

        Ik vind de informatie in dat artikel over de baan van de Aarde wel interessant. Eerst gaan we op weg naar een bijna perfecte cirkelvormige baan. Over 44 eeuwen is het ‘al’ zover. Vervolgens neemt de excentriciteit weer toe en over 215.000 jaar kennen onze verre nazaten zowaar een ‘hyperzon’. Die is maar liefst 12,3 procent groter dan een normale zon. Volledige zonsverduisteringen worden tegen die tijd dus een stuk zeldzamer.

        groet,
        Gert (Enceladus)

        • Paul Bakker zegt

          Is dat echt zo? Met een excentrische Aardbaan zal de Zon het grootste deel van de tijd juist verder weg staan, toch? En een zonsverduistering tijdens een minimini-zon en een supermaan zal lekker lang duren.

          • Enceladus zegt

            Goeie vraag Paul. Ik ga er even vanuit dat een jaar rond die tijd nog ongeveer 365,25 dagen duurt. Zal wel iets meer zijn, maar vooruit. Dan zitten we ongeveer 180 dagen dichter bij de zon dan we gewend zijn en 180 dagen er verder vanaf. Strikt genomen worden volledige zonsverduisteringen lastiger als we dichter bij de zon zitten en zullen er dus meer ringvormige verduisteringen optreden. In het andere half jaar zitten we inderdaad juist verder van de zon af en zouden eclipsen inderdaad langer duren.

            Ik weet eerlijk gezegd niet genoeg van planeetbanen af om te kunnen zeggen of we het grootste deel van de tijd verder van de zon zouden zitten dan nu. Ik geloof dat de snelheid waarmee we bewegen in onze baan ook afhankelijk is van hoe dichtbij of hoe ver we van de zon af zitten. Als we trager gaan rond het Aphelium, dan heb jij gelijk en duurt het deel van het jaar dat we lekker lange eclipsen zouden krijgen inderdaad langer dan het deel van het jaar dat totale verduisteringen haast onmogelijk zijn. De ringvormige verduisteringen zouden trouwens een dikke vette ring gaan opleveren. Vermoedelijk wordt het dan amper donker. Dit lijkt me allemaal leuke materie voor iemand die bedreven is in het uitvoeren van computersimulaties.

            groet,
            Gert (Enceladus)

  2. Marcelleke zegt

    Bedankt en beste wensen retour !

Speak Your Mind

*