Site pictogram Astroblogs

Brian Cox: Waarom wij geen aliens tegenkomen? Ze zijn dood – en wij zijn daarna aan de beurt.

Zullen wij ooit een buitenaardse intelligente beschaving ontdekken? Er zijn genoeg films over dat onderwerp, maar volgens de Britse professor Brian Cox gaat dat niet gebeuren.
Professor Brian Cox, beter bekend als presentator van Stargazing Live en Wonders of the Universe, gaat ervan uit dat onze zoektocht naar een buitenaards intelligente beschaving waarschijnlijk niks zal gaan opleveren. Intelligent leven vernietigt zichzelf kort nadat zij is geëvolueerd.

Het is een van de grootste mysteries waarom wij, met alle sterren en planeten in het universum, nog geen teken van buitenaardse intelligentie hebben ontvangen.
Cox’s suggereert dat het tempo van de vooruitgang in de wetenschap en techniek de ontwikkeling van de politieke deskundigheid onvermijdelijk overtreft, wat leidt tot een zelfvernietigend model. Dat geldt voor elk type buitenaardse beschaving.
Een vergevorderde generatie die de technologie beheerst, produceert broeikasgassen of nucleaire wapens en kan binnen een paar duizend jaar beschavingen in ontwikkeling vernietigen (ook voor ons een bedreiging) Het probleem werd in 1950 voor het eerst door de natuurkundige Enrico Fermi aangekaart. Hij claimde dat elke levensvorm met rakettechnologie de Melkweg in een paar miljoen jaar kon koloniseren, dus waarom was er geen bewijs?

Cox’s zegt:”Het is onmogelijk een wereld draaiende te houden als men in staat is tot zelfvernietiging, terwijl wij wereldwijd samenwerkende oplossingen nodig hebben om dat te voorkomen.”

Fermiparadox

Fermi formuleerde als eerste de zogenaamde Fermiparadox over de waarschijnlijkheid van buitenaards leven. De leeftijd van het universum en het reusachtige aantal sterren lijken aanwijzingen voor de hypothese dat buitenaards leven veel zou moeten voorkomen (zie de Vergelijking van Drake). Tijdens een lunch in 1950 praatte Fermi daarover met zijn collega’s en zou toen hebben gezegd:” Waar zijn ze dan? Als er zo veel buitenaardse beschavingen in de Melkweg zijn, waarom is er dan geen bewijs, zoals sondes, ruimteschepen of radio-uitzendingen?”
De eenvoudige vraag “Waar zijn ze dan?” (of, “Waar is iedereen?”) is misschien apocrief maar algemeen krijgt Fermi de eer voor het op heldere en eenvoudige wijze onder woorden brengen van het vraagstuk van de waarschijnlijkheid van buitenaards leven.

Express
Mail Online

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten