16 april 2024

Aarde en Maan, gezien vanaf Mars

credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Zie hier de Aarde en de Maan, gefotografeerd op 20 november 2016 door NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) met diens High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) camera. Het is eigenlijk een combinatie van twee afzonderlijke foto’s, want gezien het helderheidsverschil tussen de twee hemelobjecten ondergingen ze een verschillende fotobewerking. De grootte, stand en onderlinge positie van Aarde en Maan kloppen precies met hoe ze er 20 november vanaf Mars gezien toen 205 miljoen km van het tweetal verwijderd – uitzagen. Op de Aarde zijn enkele details zichtbaar, zoals het roodachtige gebied in het midden, dat Australië is. Het witte gebied onderaan is de Zuidpool en bovenaan is een deel van Zuidoost Azië te zien. De andere witte gebieden zijn wolkenvelden. De afstand tussen Aarde en Maan bedraagt ongeveer 30 aarde diameters. Da’s op de foto minder, maar dat komt omdat de Maan op 20 november gezien vanaf Mars op het punt stond achter de aarde te gaan staan. Zou ‘ie precies in zijn ‘oostelijke elongatie’ staan, dan zou het er zo hebben uitgezien – dubbelklikken om te verelongaliseren:

credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Foto’s zoals deze maakt men om de HiRISE camera te kalibreren, zodat ‘ie weer perfecte foto’s van het oppervlak van Mars kan maken. Bron: NASA.

Share

Comments

  1. een ding begrijp ik niet, waarom is de maan zo groot op die foto ? de planeet mars zie je vanaf de aarde maar heel klein en is groter dan de maan,ik geloof 1 keer zo groot, kan iemand mij dat uitleggen ?

  2. Hephaistos zegt

    Ehm…ik snap je punt niet. Met een mooie telescoop zie je Mars vanaf de aarde toch helemaal niet klein?

Speak Your Mind

*