29 november 2023

Maan mogelijk ontstaan door meerdere inslagen op Aarde – niet één grote inslag

Voordat we over de maan gaan praten eerst wat anders: de Astroblogs lag er afgelopen twee dagen continu uit of was moeilijk te bereiken. De reden was dat er ‘iets met de server was’, waarop de website draait. Dat ‘iets’ klinkt behoorlijk vaag, maar één vermoedelijke oorzaak was dat er vanuit het buitenland continu werd geprobeerd om in te loggen op de server. Toen we die hackpogingen – anders kan ik het niet omschrijven! – gisteravond wisten te stoppen was het nog niet over, maar vanochtend werkte alles weer als een zonnetje. Collega-Astroblogger Martin Schoenmaker heeft mij hierbij geholpen, waarvoor dank! Ik hoop dat deze buitenlandse ongewenste intimidatie definitief voorbij is!

Credit: Citronade/Wikipedia.

OK en dan nu de maan. 😀 De heersende opvatting van sterrenkundigen, dat de maan kort na het ontstaan van het zonnestelsel ontstaan is uit het puin dat ontstond na de botsing van de jonge aarde met een object ter grootte van Mars (de hypothetische planeet Theia), zou wel eens bijstelling nodig kunnen hebben. Een nieuwe studie van een groep sterrenkundigen onder leiding van Raluca Rufu (Weizmann Institute of Science in Rehovot, Israël) – gepubliceerd in Nature Geoscience – wijst erop dat de maan waarschijnlijker ontstaan is door een serie kleinere inslagen, zo’n twintig stuks. Met dit model, dat ondersteund wordt door duizenden computersimulaties, waarbij de proto-aarde bestookt werd door kleine, embryonische planeten, planetesimalen genoemd, wordt één groot probleem omzeild, waarmee het klassieke één-botsingsmodel te kampen heeft. Dat is namelijk dat de aarde en de maan qua samenstelling veel te veel op elkaar lijken. Zou de maan ontstaan zijn door één botsing van de aarde met een Mars-achtige planeet, dan zou je verwachten dat er ook veel materiaal van die andere planeet in de maan zou zitten, minstens 4/5e deel. Een serie kleinere botsingen levert dat probleem niet op, want daarbij is de invloed van de ‘impactor’ kleiner en die van de aarde veel groter en daardoor zouden aarde en de uit het puinmateriaal ontstane maan veel meer op elkaar lijken. Het zonnestelsel zou 4,567 miljard jaar geleden ontstaan zijn, inclusief proto-aarde. De serie inslagen zou honderd miljoen jaar later hebben plaatsgevonden, tijdens de periode van het ‘late heavy bombardment’. Bron: Phys.org.

Share

Comments

 1. Avatar foto Enceladus zegt

  Hulde voor jullie harde werk, Arie en Martin!

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Olaf van Kooten zegt

  Inderdaad, goed gedaan mannen. We zijn schijnbaar goed bezig met AB als de Russen zich ermee beginnen te bemoeien 😉

 3. Avatar foto Martin Schoenmaker zegt

  We zijn er nog niet hoor… Het wel/niet werken van de website hangt nog aan een zijden draadje… Zo nu en dan knapt draadje nog altijd… Maar we komen wel dichter bij een oplossing…

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: