18 mei 2024

Is Planeet IX een indringer uit een ander zonnestelsel?

Planeet IX zou nog exotischer kunnen zijn dan astronomen gedacht hebben. Sommige wetenschappers denken namelijk dat de hypothetische planeet, die zich ver voorbij de omloopbaan van Pluto zou bevinden, wellicht een ingevangen zwerfplaneet zou kunnen zijn! Dit is vorige week bekend gemaakt op de vergadering van de American Astronomical Society.

De wetenschappers in kwestie, onder leiding van Paul Mason, hebben 156 computersimulaties gedraaid waarin het binnendringen van een zwerfplaneet (een planeet die zonder moederster door het melkwegstelsel reist) in ons zonnestelsel werd nagebootst. Het blijkt dat in 60 procent van de gevallen de binnendringer het zonnestelsel weer rustig zal verlaten. In tien procent van die gevallen zal hierbij ook één planeet van het zonnestelsel meegetrokken worden. Die planeet zal dan eveneens een zwerfplaneet worden.

Echter, in 40 procent van de gevallen zal de binnendringer worden ingevangen door de zon! Dit zal meestal zonder kleerscheuren gebeuren, hoewel in sommige gevallen één of meerdere inheemse planeten bij binnenkomst worden uitgestoten. Nu lijkt dit allemaal nogal onwaarschijnlijk, maar vergeet niet dat het volgens berekeningen moet wemelen van de zwerfplaneten in de Melkweg. Volgens sommige modellen zijn er zelfs honderd tot duizend keer méér zwerfplaneten dan “gewone” planeten!

De simulaties hebben daarnaast uitgewezen dat die binnendringer nooit meer massa dan Neptunus moet hebben gehad. Zou dat wel het geval zijn, dan zou het binnendringen gevolgen gehad moeten hebben op de omloopbanen van de binnenplaneten en daar is geen bewijs voor. Dat komt mooi overeen met de geschatte massa van Planet IX, die met een “gewicht” van tien aardes inderdaad minder massief is dan Neptunus.

Bron: SPACE.com

Share

Comments

  1. Als je een beetje logies nadenkt,
    moet de Aarde wel een ingevangen planeet van ons zonnestelsel zijn… 🙂

  2. want?

Speak Your Mind

*