Momenteel zijn er achttien Galileo satellieten in de ruimte, de satellieten die deel uitmaken van het navigatiesysteem, dat de Europese tegenhanger is van het Amerikaanse GPS-systeem, het Chinese Beidou en het Russische GLONASS. Galileo moet volgens planning in 2020 operationeel zijn met 30 satellieten – prijskaartje: € 10 miljard – en kan dan, net als GPS, door iedereen gratis gebruikt worden voor tijdsreferentie en plaatsbepaling. Probleem is alleen dat er met de helft van die 18 satellieten iets is: de atoomklokken aan boord van negen Galileo satellieten werken niet! Iedere satelliet heeft vier klokken aan boord, twee rubium klokken en twee waterstof maser klokken. Voor een exacte navigatie op aarde is het noodzaak om alle klokken in de satellieten goed werkend te hebben, maar inmiddels is er één satelliet waarin nog maar twee klokken werken, zijn er vijf waarin een maser klok is uitgevallen en drie waarin een rubium klok niet meer werkt. Er staan nieuwe lanceringen van Galileo satellieten op het programma, maar de ESA bekijkt op dit moment of het verstandig is dat door te laten gaan of eerst te kijken wat de oorzaak van het uitvallen van die klokken is. ESA-baas Jan Woerner zei daar onlangs in Parijs het volgende over:
“Everybody is raising this question: should we postpone the next launch until we find the root cause, or should we launch? You can give both answers at the same time. You can say we wait until we find the solution but that means if more clocks fail we will reduce the capability of Galileo. But if we launch we will at least maintain if not increase the [capability], but we may then take the risk that a systematic problem is not considered. We are right now in this discussion about what to do.”
Bij ESTEC in Noordwijk zijn ze druk doende om samen met de fabrikanten van de klokken te kijken wat de oorzaak is en hoe ze het probleem kunnen oplossen. Bron: BBC.
Maar het is dus niet steeds één type klok dat kuren vertoont, maar het gebeurt bij alle types.
Dan zou je toch denken dat het ergens anders aan ligt. De energievoorziening van die klokken wellicht?
En zijn er echt alleen maar problemen met de klokken, of haperen er ook andere systemen?
groet,
Gert (Enceladus)
Het bronartikel van de BBC zegt er dit over: “It appears the rubidium failures “all seem to have a consistent signature, linked to probable short circuits, and possibly a particular test procedure performed on the ground”.
The maser clock failures are said to be better understood, with two likely causes, the second of which has caused most grief.
The Esa statement said this second scenario was “related to the fact that when some healthy [hydrogen maser] clocks are turned off for long periods, they do not restart due to a change in clock characteristics”.
“When some healthy [hydrogen maser] clocks are turned off for long periods, they do not restart due to a change in clock characteristics.”
Dat klinkt heel mysterieus. Hoe kunnen de karakteristieken van een klok die voor lange tijd uit staat veranderen?
groet,
Gert (Enceladus)
Hier wordt gezegd dat er al tien atoomklokken zijn uitgevallen. http://www.space.com/35387-atomic-clock-failures-on-galileo-navigation-satellites.html Gaat lekker daarboven.
Je zou toch haast verwachten van een navigatie satelliet waarvan de primaire taak is om de tijd aan te geven, of een reserve klokje aan boord heeft of een reparatiefunctie zou hebben. (zeker als het een project van 10 miljard betreft)
Onbegrijpelijk!
Vr. gr.,
Eric
Ik snap niet dat toch doorgaan met lanceren van de volgende satelliet nog een optie is die ze in overweging nemen. Gezien de kosten lijkt het falen van twee satelieten me al voldoende reden om het programma stil te leggen en tot de bodem uit te zoeken wat de oorzaak is. Als 9 van de 18 falen is het bewijs dat er iets structureel mis is met het ontwerp overweldigend. Het risico dat het programma na 10 miljard euro uitgaven helemaal niets bruikbaars oplevert is nu reeel.
Ik snap dat wel; het geld moet blijven stromen. Of het nou werkt of niet, iedereen wil zijn inkomen behouden. Dus tegen beter weten in gewoon doorgaan…
Ik zit net naar James Bond te kijken, het is best wel een rendabel idee om mislukte satellieten weer op pikken om ze te repareren, vooral als de meeste in een geostationaire baan zitten. Met deze bedragen moet een verzekeringsmaatschappij best wel brood zien in een ruimte stofzuiger.
Oeps, maar dit zijn natuurlijk polaire satellieten die wat moeilijker te verschalken zijn.
Jan Woemer : Nederlander, te Parijs, in het Engels, voor ONS, HIER, OOK in het Engels … dit zit me niet lekker hoor, kan (wil) iemand dit voor mij eens vertalen ? Dank bij voorbaat.
Misschien het bewijs dat de tijd zoals wij die kennen helemaal niet bestaat