Site pictogram Astroblogs

Helft van de Europese Galileo navigatiesatellieten kampt met niet werkende klokken

Credit: ESA

Momenteel zijn er achttien Galileo satellieten in de ruimte, de satellieten die deel uitmaken van het navigatiesysteem, dat de Europese tegenhanger is van het Amerikaanse GPS-systeem, het Chinese Beidou en het Russische GLONASS. Galileo moet volgens planning in 2020 operationeel zijn met 30 satellieten – prijskaartje: € 10 miljard – en kan dan, net als GPS, door iedereen gratis gebruikt worden voor tijdsreferentie en plaatsbepaling. Probleem is alleen dat er met de helft van die 18 satellieten iets is: de atoomklokken aan boord van negen Galileo satellieten werken niet! Iedere satelliet heeft vier klokken aan boord, twee rubium klokken en twee waterstof maser klokken. Voor een exacte navigatie op aarde is het noodzaak om alle klokken in de satellieten goed werkend te hebben, maar inmiddels is er één satelliet waarin nog maar twee klokken werken, zijn er vijf waarin een maser klok is uitgevallen en drie waarin een rubium klok niet meer werkt. Er staan nieuwe lanceringen van Galileo satellieten op het programma, maar de ESA bekijkt op dit moment of het verstandig is dat door te laten gaan of eerst te kijken wat de oorzaak van het uitvallen van die klokken is. ESA-baas Jan Woerner zei daar onlangs in Parijs het volgende over:

“Everybody is raising this question: should we postpone the next launch until we find the root cause, or should we launch? You can give both answers at the same time. You can say we wait until we find the solution but that means if more clocks fail we will reduce the capability of Galileo. But if we launch we will at least maintain if not increase the [capability], but we may then take the risk that a systematic problem is not considered. We are right now in this discussion about what to do.”

Bij ESTEC in Noordwijk zijn ze druk doende om samen met de fabrikanten van de klokken te kijken wat de oorzaak is en hoe ze het probleem kunnen oplossen. Bron: BBC.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten