14 april 2024

Neutronensterren zijn raar!

Credit: Anna Watts van het UvA Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde

Neutronensterren zijn zo zwaar als de zon maar zo klein als een stad, hun zwaartekracht trekt honderd miljard keer zo hard aan je als die van de aarde en het zijn magneten duizend miljard keer zo sterk als onze koelkastmagneten. Klinkt dat je vreemd in de oren? Dat komt omdat het vreemd is! Astronomen van het Anton Pannekoek Instituut van de UvA onder leiding van Anna Watts hebben samen met de ontwerpers van ScienceOffice het onderstaande filmpje gemaakt. De makers willen iedereen, maar vooral kinderen in de bovenbouw van de basisschool en onderbouw middelbare school, laten kennismaken met deze fascinerende kosmische objecten en wat wetenschappers kunnen leren door ze te onderzoeken! Er komt binnenkort ook een lespakket uit over de neutronensterren.

Hier is de Engelse versie van de video: https://www.youtube.com/watch?v=6QS-I11hv1E.

Esther Hanko (UvA), bedankt voor de tip van deze Astroblog en veel succes met de verdere verspreiding van de video en het lespakket! Bron: UvA.

Share

Comments

  1. Ter aanvulling op bovenstaande video hier nog een interessant artikel over ‘vijf extreme feiten over neutronensterren’, dat vandaag verscheen.

Speak Your Mind

*