24 februari 2024

De snelheid van het licht kennen we, maar wat is eigenlijk de snelheid van de duisternis?

Credit afbeelding: Gizmodo

De lichtsnelheid kennen we heel nauwkeurig, die is 299.792.458 m/s. Bij benadering kennen we die snelheid al sinds 1676, toen de Deense sterrenkundige Ole Rømer ‘m op knappe wijze vaststelde met behulp van de maan Io van Jupiter. Maar hoe zit het met dat andere, het tegenovergestelde van licht, de duisternis? Hoe hard gaat dat, wat is de snelheid van duisternis? Ja, da’s een intrigerende vraag nietwaar? In het kader van de serie Giz Asks op Gizmodo kwam de vraag deze week voorbij rollen en geven tal van prominente wetenschappers, zoals George Musser, Avi Loeb, Neil deGrasse Tyson en Niayesh Ashfordi er hun mening over. Nee, ik ga die meningen hier niet weergeven – leze de boeiende bron erover – en nee, ze denken er niet allemaal hetzelfde over! Kortom, men leze met de snelheid van het licht eh…. nee van de duisternis de volgende blog op Gizmodo:

What’s the speed of Dark?

Share

Comments

 1. Avatar foto Enceladus zegt

  Leuke blog. Doet me denken aan een performance van Laurie Anderson: https://www.youtube.com/watch?v=FYGbplk1UaY

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Doet mij denken aan Emilíana Torrini – Speed Of Dark

  “Life is just a flicker in the universe
  Ooh under the stars, we’re indestructible”

 3. Kennelijk staat die speed of dark artistiek gesproken hoog in de belangstelling.

 4. Avatar foto Stoerecurry zegt

  Appels met peren… Negatief licht bestaat helemaal niet, elke lichtgolf word een keer per golflengte positief en negatief. Een zwart gat heeft zoveel zwaartekracht dat de tijd daar bijna stilstaat, dus het licht (pun intended) aan de grootte van het zwarte gat en waar de observant zich op dat moment begeeft.

 5. Ik ga mee met Neil DeGrasse Tyson, de enige die niet over black holes begint. Wat hij zegt is feitelijk dat het foton een momentaan spoor in tijd en ruimte achterlaat dat net zo snel gaat als het foton zelf. En aangezien het foton zijn eigen antideeltje voorstelt….Alleen Lucky Luke weet het fijne hiervan 🙂

 6. Avatar foto Martin Schoenmaker zegt

  VSauce in 2014: What is the speed of Dark? -> https://www.youtube.com/watch?v=JTvcpdfGUtQ

Speak Your Mind

*