19 juni 2024

Marter die vorig jaar de LHC deeltjesversneller in Genève stillegde is in Nederland

Credit: NATUURHISTORISCH MUSEUM ROTTERDAM

De expositie Dode dieren met een verhaal in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam heeft er weer een aanwinst bij: de CERN-marter. De steenmarter was de aanleiding dat de deeltjesversneller van onderzoekscentrum CERN in Genève in november een dag stillag.
Het roofdier moest dat met de dood bekopen, het werd geëlektrocuteerd. De deeltjesversneller is al vaker stilgelegd door toedoen van een dier: in april vorig jaar knaagde een andere steenmarter – waarvan ze eerst dachten dat het een wezel was – de bekabeling door bij een transformator.
De deeltjesversneller, een 27 kilometer lange tunnel, kon toen een week niet worden gebruikt. Het Natuurhistorisch Museum had het liefst dat dier willen hebben, maar het kadaver was al vernietigd.

Frühstückvleermuis

De steenmarter is het tweede beest van over de grens in de tentoonstelling. De zogenoemde Frühstückvleermuis uit Duitsland werd vier jaar geleden in de collectie opgenomen. De vleermuis werd gevonden in een doos ontbijtgranen, wat tot veel media-aandacht leidde.
Andere dieren in de collectie zijn de Dominomus, de Tweede Kamermuis en de Verslikvis. Nee, de legendarische meeuw, die Feyenoord-keeper Eddie Treytel in 1970 tijdens de wedstrijd Sparta-Feyenoord uit de lucht schoot zit er niet bij. Die meeuw is in opgezette vorm te vinden in het Feyenoord-museum. Bron: NOS.

Share

Comments

  1. Hij heeft zijn leven voor de wetenschap gegeven, “stuffed and mounted”. Een ware marterlaar!

  2. Deze marter ging voor de sport. Hij wist van zich af te bijten en leeft nu incognito aan de Engelse zuidkust Monique Sheepish Grin

  3. jammer van de steenmarter. zijn prachtige diertjes (ondanks dat ze aan je auto kabels knagen)

Speak Your Mind

*