17 juni 2024

Animatie toont de beweging van vier planeten rondom de ster HR 8799

Credits: Video making & motion interpolation: Jason Wang Data analysis: Christian Marois Orbit determination: Quinn Konopacky Data Taking: Bruce Macintosh, Travis Barman, Ben Zuckerman

Jason Wang, studerend aan de Universiteit van Californië, mag wat mij betreft tijdens de 89ste uitreiking van de Oscars, 26 februari 2017 a.s. in Los Angeles, een Oscar krijgen voor de beste animatiefilm van dit jaar. Hij heeft een computeralgoritme gemaakt, waarmee de beweging van exoplaneten om sterren gevisualiseerd kan worden. Twee voorbeelden laten het prachtige resultaat zien, hierboven een gif-animatie van vier planeten om de 30 miljoen jaar oude ster HR 8799, die 129 lichtjaar van ons vandaan staat in het sterrenbeeld Pegasus, hieronder een youtupertje met één exoplaneet, Beta Pictoris b, bij de bekende ster Beta Pictoris, die 40 miljoen jaar 0ud is.

Om dit soort animaties te kunnen maken is eerst vele jaren getuurd met enorme telescopen naar die planeten, in het geval van HR 8799 met de Keck telescoop op Hawaï en in het geval van Beta Pictoris met de Gemini South telescoop in Chili. Bron: Gizmodo + Astrobob.

Share

Comments

  1. Olaf van Kooten zegt

    Hier wordt ik nou blij van. Dit was 30 jaar geleden toch niet voor te stellen 🙂

Speak Your Mind

*