28 maart 2024

Witte dwerg doet alsof hij een pulsar is

Credit: Warwick University

Astronomen hebben voor het eerst een pulsar gevonden die als witte dwerg door het leven gaat. Dat is uniek, want normaal gesproken bestaan pulsars altijd uit neutronensterren. De pulsar in kwestie wordt AR Scorpii genoemd en bestaat uit snel roterende witte dwerg die zijn buurman (een rode dwerg) geselt met elektrische deeltjes in de vorm van een nauwe polaire “straal”. Hiermee gedraagt de witte dwerg zich dus als een pulsar.

Deze wordt aangedreven door een combinatie van een krachtig magnetisch veld (100 miljoen keer sterker dan het aardmagnetisch veld) en een snelle rotatie van onder de twee minuten. Iedere twee minuten zal de vuurtoren-achtige deeltjestraal op ramkoers liggen met de begeleidende ster. Als gevolg hiervan worden de elektronen in de buitendelen van die begeleider tot bijna de lichtsnelheid versnelt!

Het unieke tweetal bevindt zich op een afstand van 380 lichtjaar en staan op een onderlinge afstand van 1,4 miljoen kilometer – ongeveer drie keer groter dan de afstand tussen de aarde en de maan. Ze draaien in slechts 3,6 uur rondom elkaar heen.

De ontdekking van de pulsar in AR Scorpii betekent dat neutronensterren niet langer het alleenrecht hebben om pulsargedrag te vertonen.

Het volledige vak-artikel kan hier ingezien worden.

Noot van AstroBlogs:

Witte dwergen zijn de naakte kernen van zonachtige sterren die hun buitenlagen hebben afgestoten. Ze zijn ongeveer even groot als de aarde, maar hebben een 200.000 keer hogere massa. Neutronensterren zijn daarentegen nog veel compacter – vaak niet groter dan een stad – en zijn de restanten van veel zwaardere sterren die ontploft zijn als supernova.

Bron: Warwick University

Share

Speak Your Mind

*