21 april 2024

Mysterieuze lichtflitsen waargenomen vanuit het ISS

Credit: ESA/NASA

Astronauten aan boord van het internationale ruimtestation ISS hebben opnames gemaakt van een zeer spookachtig fenomeen waarvan het bestaan lange tijd in twijfel is getrokken door wetenschappers, ondanks het feit dat piloten hetn al tientallen jaren waarnemen. We hebben het hier over zogenaamde “hoge atmosferische elektrische fenomenen” die sprookjesachtige namen dragen zoals Red Sprites, Blue Jets, Pixies en Elves.

Dit soort fenomenen zijn lastig te bestuderen, aangezien ze alleen voorkomen boven onweersbuien en vaak maar zeer kort duren. Nu is de Deense astronaut Andreas Morgensen in 2015 gevraagd om te proberen deze fenomenen vast te leggen tijdens zijn verblijf in het ISS. Deze week is het Deense ruimtevaartinstituut met de resultaten gekomen en die zijn bemoedigend.

Met behulp van een supergevoelige camera heeft Morgensen tientallen blauwe flitsen waargenomen op een hoogte van 20 tot 50 kilometer, inclusief een pulserende blauwe “jet” van 40 kilometer lang! Dit experiment bevestigt dat het ISS een geschikte plaats vormt voor het bestuderen van dergelijke stratosfeerontladingen. Dat is hard noodzakelijk, aangezien we hier vrijwel niets over weten.

Sommige wetenschappers vermoeden dat stratosfeerontladingen wel eens van grote invloed kunnen zijn op zowel het weer als het ruimteweer op en rondom de aarde. Vandaar dat nu een nieuwe camera wordt ontwikkeld die volgend jaar wordt geïnstalleerd in het Columbus-laboratorium aan boord van het ISS. Het is de bedoeling dat hiermee veel gegevens verzameld worden over de hele dierentuin aan stratosfeerontladingen, zoals Blue Jets en de nog zeldzamere Sprites (geesten), Pixies (feeën) en Elves (elfen).

Bron: European Space Agency

Share

Comments

  1. Wybren de Jong zegt

    Nog een vraag: waarom hebben wetenschappers dit zo lang in twijfel getrokken? Dogmatisch denken misschien?

  2. Marsia lantveld zegt

    Waarom als ik nu een pc aanraak voel ik stralingen bij mijn rechterduim tot mijn arm nu gaat het ook verder, gebeurt al een tijdje

  3. Marsia lantveld zegt

    Niet mijn rechterduim maar linkerduim sorry

Speak Your Mind

*