Site pictogram Astroblogs

Slecht nieuws voor de leefbaarheid van planeten bij rode dwergsterren

Credit: NASA Goddard/Conceptual Image Lab

Slecht nieuws voor de levensvatbaarheid van planeten die rondom rode dwergsterren draaien. Nieuwe modellen hebben uitgewezen dat dergelijke planeten in een rap tempo hun zuurstof verliezen als gevolg van krachtig röntgenuitbarstingen. Als gevolg hiervan zal vloeibaar water niet langer tot de mogelijkheden behoren.

Rode dwergsterren zijn het kleinste soort sterren en daarnaast ook ruimschoots het meest voorkomende type. Dit maakt planeten die rondom dergelijke sterren draaien interessante doelwitten voor exobiologen. Helaas zijn rode dwergen bijzonder actief en kennen ze regelmatig uitbarstingen – volgens sommige modellen is het iedere twee uur “raak”!

Bijkomend probleem is dat de leefbare zone, oftewel het gebied waarin het bestaan van vloeibaar water aan het oppervlak mogelijk wordt gemaakt, bijzonder dicht bij zo’n ster staat. Dat komt doordat rode dwergsterren vele malen lichtzwakker zijn dan sterren zoals de zon. Dit alles maakt planeten die binnen die zone draaien extra gevoelig voor de krachtige röntgenstraling die geproduceerd wordt bij de uitbarstingen.

Nu is uit computermodellen gebleken dat deze sterrestormen de omringende planeten helaas onleefbaar maken, althans voor het leven zoals wij dat kennen. Laten we eens de veel gehypte planeet Proxima b eens bekijken, de dichtstbijzijnde van alle exoplaneten. Volgens het model zal deze planeet binnen tien miljoen jaar het grootste deel van zijn zuurstof zijn kwijtgeraakt als gevolg van deze atmosferische erosie (waarbij de zuurstofatomen geïoniseerd raken, oftewel hun elektronen verliezen, als gevolg van de röntgenstraling). Zonder zuurstof, geen water! Het ziet er dus slecht uit voor de kansen op buitenaards leven op planeten bij rode dwergsterren 🙁

Planets of Red Dwarf Stars May Face Oxygen Loss in Habitable Zones

Het volledige vak-artikel kan hier ingezien worden

Bron: Gizmodo

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten