21 juni 2024

Wat suggesties voor een kosmische Valentijn

Credit: Ron Brecher

Valentijnsdag komt er weer aan – traditiegetrouw de 14e februari, komende dinsdag – dus tijd om onze geliefde een leuk gebaar te geven. We hebben hier bij de Astroblogs de traditie om ter gelegenheid van dat soort eh… tradities wat fraaie, romantische plaatjes tevoorschijn te toveren, die een kosmische inslag hebben. Astronomisch verantwoordde Valentijnsplaatjes dus. Op Space.com (zie de bron) hebben ze een heel scala aan dat soort zweverige plaatjes en één ervan is de gasnevel die de toepasselijke naam draagt van ‘hartnevel’ – hoe kan het ook anders – alias IC 1805, pakweg 7.500 lichtjaar van ons vandaan in het sterrenbeeld Cassiopeia. Je ziet ‘m hierboven – dubbelklikken om te vervalentijneriseren.

Dan wijs ik de amoureuze kosmische lezers nog op de Valentijnskaart-service die ze bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA hebben en die je in staat stelt een digitale ansichtkaart met een prachtig kosmisch tafereel naar je geliefde te sturen. Eén van die taferelen is de welbekende komeet 67P-Churyumov-Gerasimenko, die door de Rosetta sonde als volgt is vastgelegd:

Credit: ESA

Is ’t niet prachtig? Wat kan de kosmos toch mooi zijn, nietwaar? Happy Valentine iedereen komende dinsdag. En ervoor én erna ook een beetje lief zijn voor elkaar. Bron: Space.com + ESA.

Share

Comments

  1. rocinante zegt

    Wat is die witte punt? (Onderste plaatje van 67P)

    Het plaatje is geheel sterloos, op die witte punt na.

Speak Your Mind

*