21 juni 2024

Vrijdag 17 februari bij Huygens: lezing Wil Tirion over Uranografie, vroeger en nu

Wil Tirion

Zijn leven lang heeft Wil Tirion belangstelling gehad voor de sterrenhemel en met name voor kaarten van de sterrenhemel. In 1977 is hij voor het eerst begonnen aan een sterrenatlas, tot magnitude 6,5 (de hele hemel op 5 grote kaarten), die werd gepubliceerd in het boek Encyclopedia of Astronomy en later als losse set kaarten uitgegeven door the British Astronomical Association onder de titel B.A.A. Star Charts 1950.0. Daarna, nog steeds als hobby, is hij begonnen Sky Atlas 2000.0, met sterren tot magnitude 8,0. Na de publicatie hiervan, in 1981 (door Sky Publishing Corporation en Cambridge University Press), begonnen verzoeken van uitgevers binnen te komen. Een en ander resulteerde in het opzeggen van zijn baan als grafisch tekenaar en vanaf 1983 is hij fulltime, zelfstandig uranograaf (hemelcartograaf). Sindsdien heeft hij sterrenkaarten gemaakt voor verschillende sterrenatlassen en een groot aantal boeken en tijdschriften. De laatste jaren is er heel wat veranderd in het vervaardigen van sterrenkaarten en atlassen, en in feite in de hele grafische wereld. Zijn tekentafel heeft plaats moeten maken voor een (Macintosh) computer en een aantal professionele tekenprogramma’s, waaronder Adobe Illustrator (een vector-tekenprogramma) de belangrijkste plaats inneemt. Op 7 november 1987 ontving Wil Tirion de ‘Dr. J. van der Bilt-prijs’; een onderscheiding van de Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde en op 1 september 1993 werd door de Internationale Astronomische Unie een planetoïde naar hem vernoemd: (4648) Tirion = 1931 UE.


Aan de hand van een Keynote-presentatie met veel illustraties wordt een overzicht gegeven van de geschiedenis van de uranografie (=cartografie van de sterrenhemel). Er wordt gesproken over het ontstaan van de sterrenbeelden, ook die aan de zuidelijke hemel; oude sterrenkaarten en hun merkwaardigheden en de veranderingen die de hemelcartografie heeft ondergaan, tot op de dag van vandaag. Ook vertelt hij over zijn eigen werk op dit gebied en de veranderingen in het werk door de komst van de computer. Daarna wordt de gelegenheid geboden tot het stellen van vragen. De zaal is open om 20.00 uur en de thema-avond begint om 20.30 uur. Bron: Huygens.

Share

Comments

 1. Gert-Jan Wegink zegt

  Jammer dat dit bericht (lezing 17 feb.) als mosterd na de maaltijd komt…

  Deze keer kwam de astroblog met afbeeldingen, maar zonder tekst binnen…

  De vorige astroblog werd door mijn ‘mailwasher’ en Outlook gezien als malware en was dus niet te openen; dis is al vaker gebeurd…

  Zijn voor deze ongemakken oplossingen beschikbaar?

  Groet,

  Gert-Jan

  • Gert-Jan, bedankt voor je melding. Wel vreemd dat je een lege nieuwsbrief kreeg, de brief die ik maandagochtend kreeg was normaal. Kan je mij de nieuwsbrief die jij kreeg even mailen? Je hebt mijn mailadres toch?

Speak Your Mind

*