16 april 2024

NASA’s Dawn sonde heeft organisch materiaal gedetecteerd op dwergplaneet Ceres

Credit: NASA/SWRI

Wetenschappers van het Southwest Research Institute (SWRI) hebben met behulp van NASA’s Dawn ruimtesonde organisch materiaal gedetecteerd op de dwergplaneet Ceres. Met name in de omgeving van de 50 km grote inslagkrater Ernutet op het noordelijk halfrond van Ceres vond men dat op koolstof gebaseerde materiaal, op plekken die op de afbeelding hierboven zijn gelabeld met a t/m f – de kleuren in de afbeelding geven de concentratie ervan aan, warmere kleuren zijn hogere concentraties. Men denkt dat de bron van de organische materialen, waarvan de chemische samenstelling nog niet precies bekend is, gelegen is in het binnenste van Ceres en niet in bronnen van buiten de dwergplaneet, als gevolg van ingeslagen. Met de eerdere vondst van ammonia-bevattende mineralen, waterijs, carbonaten, zouten en nu dan organische materialen denken de onderzoekers dat Ceres bouwstenen van leven bevat. Het lijkt onwaarschijnlijk dat organische materialen de hitte van een inslag zouden ‘overleven’.

SWRI.

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Kan NASA de volgende ‘robot-karretje-missie’ die voor Mars gepland is niet omkatten naar een Ceres-missie?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Aanzienlijk minder zonlicht voor de panelen. Dus dat wordt volhangen met RTG’s

  Mies

 3. Wybren de Jong zegt

  In het vorige artikel over Ceres op deze site, stond nu juist dat de oppervlakte bedekt is met stof van meteorieten en ons dus niet de juiste informatie geeft over het binnenste. En nu denken de SWRI mensen er weer anders over: deze organische stoffen zouden wel uit het binnenste komen. Kortom, ze spreken elkaar tegen. Ik denk dat het laatste woord hier nog niet over gezegd is.

 4. Het zijn vast coprolieten van de dwergen die hier gewoond hebben 🙂

Speak Your Mind

*