Emergente zwaartekracht, de zwaartekracht volgens de theorie van Erik Verlinde, volgens welke donkere materie niet bestaat, blijkt volgens recent onderzoek van een drietal sterrenkundigen niet te werken op de schaal van het zonnestelsel. Aurelien Hees, Benoit Famaey en Gianfranco Bertone keken naar de periheliums van de planeten in het zonnestelsel, de punten in hun elliptische baan die het dichtste bij de zon liggen – hier hun vakartikel. Zwaartekrachtswetten zoals die van Newton en Verlinde zeggen iets over dat perihelium, dat afhankelijk is van de wisselwerking tussen de twee betrokken massa’s, die van de zon en de desbetreffende planeet. Verlinde’s theorie is een variant op de Modified Newtonian Dynamics (MOND) en hij werkt het beste in sferische symmetrieën. Nu blijkt dat de formules van Verlinde waarden voor de periheliums opleveren die maar liefst zeven ordes van grootte naast de werkelijke waarde zitten. Newton levert de juiste waarden op. Inmiddels heeft de publicatie van Hees c.s. op Twitter heel wat reacties opgeleverd, waar ook Verlinde zelf z’n steentje aan heeft bijgedragen – hieronder enkele tweets.
A.Hees, @darth_ben and I tested ‘emergent gravity’ – found it violates solar system constraints by factor 10 million https://t.co/Ker7NZ86Mg pic.twitter.com/8YZhPyZnme
— Gianfranco Bertone (@gfbertone) February 16, 2017
The emergent gravity formula for rotation curves is based on assumptions that don’t hold in the solar system, hence no prediction was made. https://t.co/Z3MLFOzIDI
— Erik Verlinde (@erikverlinde) 16 februari 2017
Bron: In the Dark.
Werkt de hypothese van Donkere Materie wel op de schaal van ons zonnestelsel?
Als de hele melkweg vol zit met donkere materie, waarom is daar in de omgeving van onze zon dan niks van te merken?
We zitten met ons zonnestelsel precies op een plek waar geen donkere massa “nodig” is, we zitten exact op een snelheid (ca. 230 km/sec) die klopt met de berekende snelheid zonder DM. De curves snijden elkaar. Zie plaatje van wiki: https://en.wikipedia.org/wiki/Milky_Way#/media/File:Rotation_curve_(Milky_Way).JPG (zie suns location plaatje links halverwege de tekst. Verder is DM geen hypothese maar een feit, men weet alleen niet wat het is, behalve dan dat het massa heeft of dat er natuurwetten niet op gaan. Aan DM wordt niet getwijfeld behalve door Verlinde.
Klinkt heel aannemelijk. Wij hebben (uitzonderlijk) het niet nodig, maar het is overal. Zo ga ik nog in god geloven
Ik heb een artikel van 2 jaar geleden gevonden op sciencedaily, waarin min of meer een antwoord gegeven wordt op mijn vraag.
https://www.sciencedaily.com/releases/2015/02/150209113046.htm
Ik concludeer dat Donkere Materie inderdaad veel beter de waarnemingen verklaart.
Als dat zeven ordes van grootte geen fout is, dan zit er een factor tien miljoen tussen een perihelium berekend met de één of de andere methodes? Lijkt me wel erg veel.