18 mei 2024

Tataratáá, de winnaar van NASA’s poepwedstrijd is bekend geworden

Credit: NASA

Hoe poep je in de ruimte? Duizenden mensen hebben de afgelopen maanden nagedacht over die vraag, nadat ruimteorganisatie NASA een prijsvraag had uitgeschreven om een ruimtepak te ontwerpen dat ontlasting opvangt en verwerkt – de Space Poop Challenge. Maar liefst 5000 mensen reageerden op de oproep en gisteren werd een ontwerp van de Amerikaan Thatcher Cardon tot winnaar uitgeroepen.

Nu dragen astronauten nog luiers tijdens de lancering, de landing of een ruimtewandeling. Die luiers moeten echter na een paar uur worden gewisseld, omdat ze daarna schadelijk zijn voor de gezondheid. NASA wil daarom af van de luiers.

‘Door het dolle heen’

Het winnende ontwerp is een pak met een kleine luchtsluis bij het kruis. Door een smalle opening in het pak kunnen astronauten zelfs hun ondergoed wisselen zonder helemaal uit de kleren te moeten. Cardon krijgt 15.000 euro voor zijn idee. Cardon gebruikte een oud pilotenpak om mee te experimenteren. Zijn kinderen hielpen hem met het verzamelen van de spullen voor zijn prototype. “Ze waren razend enthousiast. Toen ik vertelde dat ik had gewonnen, waren ze door het dolle heen.

NASA is verrast door het aantal inzendingen. “Het niveau van de inzendingen was veel hoger dan wij van deze wedstrijd hadden verwacht”, zegt een woordvoerder”Hoe je moet poepen in de ruimte is misschien wel de meest gestelde vraag aan een ruimtevaarder”, zegt de Nederlandse astronaut André Kuipers in een eerder filmpje over dit onderwerp. Hij laat daarin het toilet zien van het internationale ruimtestation ISS.

NASA hoopt met de prijsvraag het ‘poep-probleem’ voor eens en voor altijd op te lossen. Een oplossing moet binnen vier jaar kunnen worden gebruikt bij een ruimtemissie. Dank voor collega-astroblogger Enceladus, die mij wees op dit ietwat riekende artikel over de poepwedstrijd. Bron: NOS.

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    Laten we maar zeggen dat ik er een fijne neus voor heb. 😉

    groet,
    Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*