30 mei 2024

Wie reist er mee naar TRAPPIST-1e?

Credit: NASA/JPL-Caltech

TRAPPIST-1e is één van de zeven exoplaneten, die Belgische astronomen bij de ultrakoele rode dwergster TRAPPIST-1 hebben ontdekt, waarvan de ontdekking deze week bekend werd gemaakt. Drie van de zeven planeten liggen in de leefbare zone van de ster, de zone waar de temperatuur precies goed is om er water in vloeibare vorm te laten bestaan. Het reisbureau van de NASA – haha, hoe verzinnen ze ’t – kwam kort na de bekendmaking met bovenstaande poster, een reisje aanbevelend naar TRAPPIST-1e, de planeet die in ruim 6 dagen om z’n ster draait – Voted Best ‘Hab Zone’ Vacation Within 12 Parsecs of Earth. Interessante vraag is natuurlijk hoe lang zo’n reis met hedendaagse transportmogelijkheden zou duren. TRAPPIST-1e staat op een afstand van 39 lichtjaren. Voor sterrenkundigen is dat om de hoek, maar het is nog altijd een afstand 369 biljoen kilometer, da’s 369.000.000.000.000 km.

Kenmerken van de zeven exoplaneten van TRAPPIST-1, vergeleken met de vier rotsachtige planeten van het zonnestelsel. Credit: svs.gsfc.nasa.gov.

De New Horizon ruimteverkenner, die op 14 juli 2015 langs Pluto vloog, is op dit moment met een snelheid van 14,31 km/s het snelste ruimtevaartuig dat mensen gebouwd hebben. Met die snelheid duurt het nog altijd 817.000 jaar om bij TRAPPIST-1e te komen. De JUNO sonde, die momenteel rondjes om Jupiter draait, heeft tijdens z’n reis met behulp van de zwaartekracht van Jupiter eventjes een hogere snelheid gehad, bijna 74 km/s maar liefst. Met die snelheid zou de reis naar TRAPPIST-1e 159.000 jaar duren, mmm… nog steeds een tikkeltje lang. Met het zogeheten Breakthrough Starshot initiatief, waar ook Stephen Hawking aan mee doet, willen ze kleine sondes de ruimte in sturen, die door laserlicht worden voortgestuwd en die in theorie een snelheid van 20% van de lichtsnelheid kunnen bereiken, 4000 keer sneller dan de New Horizons. Die sondes zouden er slechts 200 jaar over doen om TRAPPIST-1e te bereiken. Kijk, now we’re talking. 🙂 Bron: Space.com.

Share

Comments

 1. Het geeft je wel te denken. De reistijd is en blijft sowieso langer dan een mensenleven. Je moet al zwaar in de buurt van de lichtsnelheid komen wil je je vakantie ter plekke ook zelf kunnen meemaken… En dan is er nog een ander probleem: als je zo snel reist, krijg je ongezond veel (= eigenlijk dodelijk veel) straling te slikken. Dan word je niet echt bruin op vakantie, je wordt al geroosterd onderweg …
  Kortom, enkel SF-ideeën als ‘diepgevroren’ transport (zie bv. de recente film ‘Passengers’) of reizen met generatieschepen (lees bv. de roman ‘Aurora’ van Kim Stanley Robinson) lijken haalbaar. Maar zijn ze dat wel? In beide voorbeelden is de reistijd langer dan een eeuw maar korten dan twee. Gaat nog. Maar heen betekent meteen nooit meer terug, en als het grotendeels onbekende ter plekke toch een tikkeltje zou tegenvallen, kun je niet even Apeldoorn bellen.
  Het zal wel zo zijn dat de mensheid (uiteindelijk) “naar de sterren reikt”, maar dat zal nog veel bloed, zweet en tranen kosten, om niet te zeggen: heel veel geduld …

 2. Het geeft je wel te denken: in een mensenleven geraak je er niet, tenzij met de lichtsnelheid of iets zwaar in de buurt daarvan. Maar dan slik je weer ongezond (dodelijk) veel straling. Misschien is “naar de sterren reiken” toch niet echt voor ons weggelegd, alle SF-ideeën ten spijt (hibernatiereizen, generatieschepen …). Heen gaan kan (als je onderweg ten minste niet heengaat), terug zit er eigenlijk niet in. Mocht er ter plekke wat tegenvallen, kun je niet even Apeldoorn bellen. Toch?

  • Zo’n reistijd van 200 jaar is nog wel te doen. Of astronauten heensturen, wiens kleinkinderen – onderweg geboren – daar ooit zullen arriveren, of iets doen met invriezen van de astronauten en daar ter plekke weer laten ontdooien en ontwaken.

 3. Nou HC ik begrijp je uitleg, maar kijk eens hoe snel we nu met technologie vooruit gaan. Zelf denkniveau dat we zeer zeker in ons leven deze mooie ervaringen mee gaan maken. Ook heb ik zelf het idee, dat ze het fenomeen snelheid moeten laten gaan en out of the box moeten gaan denken. Denk aan de deeltjes versneller of het transporteren van materie. Zullen geen mensen zijn, maar wie weet wel de uitrusting zelf. Camera’s robotten. Ach ik denk gewoon ff mee. Haha. Zou geweldig zijn.

 4. Ja, dat is een verleidelijk maar ook wat misleidend argument. Soms klopt het: we zouden nooit dit en we zullen nooit dat, wordt/werd gezegd, en kijk nu eens: we kunnen vliegen, naar de maan reizen en ga zo maar door. Maar, dat wil niet zeggen dat alles uiteindelijk zal kunnen of dat er geen beperkingen zijn aan wat we kunnen bereiken. In dit geval zijn de beperkingen serieus: de afmetingen in het heelal zijn zo gigantisch dat ze de facto zowat onoverbrugbaar zijn. Tenzij – en dan volgen zaken die op dit moment als een mirakel moeten worden beschouwd – bv. de lichtsnelheid geen absolute grens is, maar het gemak waarmee de lichtsnelheid in de SF wordt gepasseerd staat haaks op de onwrikbaarheid ervan in de fysische werkelijkheid. Je hoort mij niet zeggen dat het voor eeuwig en altijd zo zal blijven, maar mocht het niet zo blijven dan wordt de werkelijkheid die wij kennen wel helemaal op zijn kop gezet, en wellicht grondiger dan ooit tevoren. Dat kan, maar er is geen enkele reden om aan te nemen dat, gelet op de snelheid van onze technologische evolutie, wij dat nog gaan meemaken: het kan net zo goed nog duizen(en) jaren duren.
  Overigens, binnen het kader dat we nu kunnen uittekenen, lijkt de kans dat we niet zelf gaan reizen maar dat robotten allerhande laten doen, behoorlijk realistisch. Denk ook bv. aan Hawking’s “Breakthrough Starshot”-plan om een vloot minisondes met 20% van de lichtsnelheid naar Proxima Centauri te sturen, reistijd 20 jaar. Daar is wellicht meer mogelijk, o.m. omdat die toestellen veel minder broos zijn dan wij en desgevallend ook gerust mogen stuk gaan, wegens onbeperkt vervangbaar. Voor ons zal het heel traag en misschien ook vrijwel niet gaan. Tenzij …

  • Dat zijn zeker goede argumenten, maar had het ook niet echt over snelheid meer over dat er al wel informatie (verstuurt) kan worden, van de een naar de andere plek, zonder tussenkomst van snelheid, maar instantaan. Nu nog info, maar zij zitten ook vast niet stil. ????

 5. Vreemd. Mijn eerste reactie was de originele, maar toen ik ze “plaatste” liep het mis: op mijn scherm was ik ze kwijt en geplaatst was ze ook niet. Ik heb het een paar keer gecheckt (sluiten, weer openen etc.) en ze was en bleef foetsie. Dan heb ik maar snel een 2de gemaakt, flink wat korter, en die deed het wel. Intussen heb ik nog een reactie geplaatst, als antwoord aan Jeffrey, en ofwel was die eerste er toen nog altijd niet, ofwel heb ik het niet gemerkt. Nu zie ik ze (wel). Dat Gods wegen ondoorgrondelijk,zijn, oké, maar dit snap ik ook niet helemaal. 🙂

 6. Oké, bedankt!

Speak Your Mind

*