Site pictogram Astroblogs

Wie reist er mee naar TRAPPIST-1e?

This artist’s impression shows the view just above the surface of one of the planets in the TRAPPIST-1 system. At least seven planets orbit this ultracool dwarf star 40 light-years from Earth and they are all roughly the same size as the Earth. They are at the right distances from their star for liquid water to exist on the surfaces of several of them. This artist’s impression is based on the known physical parameters for the planets and stars seen, and uses a vast database of objects in the Universe.

Credit: NASA/JPL-Caltech

TRAPPIST-1e is één van de zeven exoplaneten, die Belgische astronomen bij de ultrakoele rode dwergster TRAPPIST-1 hebben ontdekt, waarvan de ontdekking deze week bekend werd gemaakt. Drie van de zeven planeten liggen in de leefbare zone van de ster, de zone waar de temperatuur precies goed is om er water in vloeibare vorm te laten bestaan. Het reisbureau van de NASA – haha, hoe verzinnen ze ’t – kwam kort na de bekendmaking met bovenstaande poster, een reisje aanbevelend naar TRAPPIST-1e, de planeet die in ruim 6 dagen om z’n ster draait – Voted Best ‘Hab Zone’ Vacation Within 12 Parsecs of Earth. Interessante vraag is natuurlijk hoe lang zo’n reis met hedendaagse transportmogelijkheden zou duren. TRAPPIST-1e staat op een afstand van 39 lichtjaren. Voor sterrenkundigen is dat om de hoek, maar het is nog altijd een afstand 369 biljoen kilometer, da’s 369.000.000.000.000 km.

Kenmerken van de zeven exoplaneten van TRAPPIST-1, vergeleken met de vier rotsachtige planeten van het zonnestelsel. Credit: svs.gsfc.nasa.gov.

De New Horizon ruimteverkenner, die op 14 juli 2015 langs Pluto vloog, is op dit moment met een snelheid van 14,31 km/s het snelste ruimtevaartuig dat mensen gebouwd hebben. Met die snelheid duurt het nog altijd 817.000 jaar om bij TRAPPIST-1e te komen. De JUNO sonde, die momenteel rondjes om Jupiter draait, heeft tijdens z’n reis met behulp van de zwaartekracht van Jupiter eventjes een hogere snelheid gehad, bijna 74 km/s maar liefst. Met die snelheid zou de reis naar TRAPPIST-1e 159.000 jaar duren, mmm… nog steeds een tikkeltje lang. Met het zogeheten Breakthrough Starshot initiatief, waar ook Stephen Hawking aan mee doet, willen ze kleine sondes de ruimte in sturen, die door laserlicht worden voortgestuwd en die in theorie een snelheid van 20% van de lichtsnelheid kunnen bereiken, 4000 keer sneller dan de New Horizons. Die sondes zouden er slechts 200 jaar over doen om TRAPPIST-1e te bereiken. Kijk, now we’re talking. 🙂 Bron: Space.com.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten