27 mei 2024

De Opticadag der Lage Landen komt er aan

Op zaterdag 18 maart 2017 wordt ‘ie gehouden en wel in de Volkssterrenwacht Armand Pien in Gent: de Opticadag der Lage Landen. Het begint om 10.00 uur en dit is het programma van die dag:

 • 10:00 – 10:30  Ido Oosterveld en Hans Dekker: restauratie van eerste in Nederland gebouwde SCT waarbij vacuümtechniek werd gebruikt voor het maken van de correctorplaat. We schrijven 1976.
 • 10:30 – 11:15  Jorg Versluys: professionele optische ontwerpen voor amateur spiegelbouwers
 • 11:15 – 12:15  Guy Wauters – Hans Dekker en Rik ter Horst: paneldiscussie over spiegeltesten met interferometer en andere. Hoe doen de sprekers het en wat is in de praktijk merkbaar. Korte presentaties met uitleg en onderlinge discussie.
 • 12:15 – 13:30 MIDDAGPAUZE  mogelijkheid bezichtiging oude telescoop van 1880.
 • 13:30 – 14:15  Marc Trypsteen; Spectrograph Optics:Hoe werkt het en hoe wordt dit getest
 • 14:15 – 15:45  Steven Bloemen : BlackGEM project: op jacht naar zwaartekrachtsgolven.
  Gastspreker is Steven Bloemen van de Radboud Universiteit die een lezing houdt over ‘BlackGEM: op jacht naar zwaartekrachtsgolven’. Steven Bloemen is projectleider van BlackGEM, Harrie Rutten en Rik ter Horst staan in voor het optisch design. Het prototype van de BlackGEM Array telescopen, MeerLICHT, is bijna afgewerkt en wordt in april in Zuid-Afrika geïnstalleerd. De BlackGEM Array gaat vanaf 2018 met drie telescopen meehelpen in de jacht op zwaartekrachtsgolven: rimpels in de ruimtetijd, veroorzaakt door de samensmeltingen van zwarte gaten en neutronensterren. BlackGEM gaat in samenwerking met geavanceerde zwaartekrachtsgolf-detectoren de locaties van zulke samensmeltingen precies bepalen. BlackGEM is een initiatief van professoren Paul Groot en Gijs Nelemans van de Radboud Universiteit.
 • 15:45 – 16:00 KORTE PAUZE
 • 16:00 – 16:30  Kees Moddemeijer , optisch ontwerper universiteit Leiden. Ontwerp van een 11 cm Kutter met drie spiegels. Derde spiegel is een correctiespiegel ipv een correctielens. De complete telescoop werd met de specificaties van de heer Moddemeijer door Kijkerbouw gemaakt.
 • 16:30 – 17:00 Rik ter Horst en Geert Kwast: 40cm F3 met meniscus spiegels (mmv Kijkerbouw Gent) en een H. Rutten corrector.
 • 17:00 – 17:30 Ralph Snel: over het vinden van de oorzaak van reflecties en strooilicht in je opnames

Bron en meer info: Volkssterrenwacht Armand Pien.

Share

Comments

 1. Jan Brandt zegt

  Zucht…ik ben de laatste om te ontkennen dat er met de schrijver dezes “zo nu en dan niet een steekje los is”….maar in dit specifieke geval van dit ozo smakelijke astronomische evenement zou ik echt even een dikke vette gespleten persoonlijkheid wensen…want.eh…ik gedachten had ik me, fervent telescopen-bouwer, allang ingeschreven voor dit, me dunkt, zeer leerzaam ogende astronomisch dagje uit naar Gent….ware het niet dat op deze zelfde dag de zogenaamde “A-type markt 2017” plaatsvindt…….
  De 2CV-kenners/liefhebbers onder ons, zo die er zijn op Astroblogs, weten dat deze grote onderdelen en babbel de babbel (of is nu snater de snater??)-beurs te Gemert altijd de onofficiele opening is van het evenementenseizoen alles der Citroën 2CV plus aanverwanten betreffende… enne….daar moet, wil en ga ik dan ook persé, samen met “eendenvriendje Ben in zijn prachtige zachtzoevende 1977 Ami 8 Break” naar toe, hoe verleidelijk die optica-dag ook moge lonken!!
  Echter….mochten er onverhoopt onder U nog meer “astrolieden” zijn met een al dan niet latente belangstelling aangaande de op deze opticadag der lage landen te presenteren onderwerpen….ga dan toch vooral zaterdag de 18e Maart naar Gent, van harte aanbevolen…of anders toch maar met de Lelijke Eend naar Gemert…ook net zo van harte aanbevolen!!!

 2. Wij probeerden er een heel mooi evenement van te maken.Een pak sprekers met een diversiteit aan onderwerpen.De inschrijvingen komen gestaag binnen. Op dit ogenblik is het getal 70 al overschreden. Er is plaats zat , dus er kunnen er nog een pak bij 🙂 Inschrijven via [email protected]
  Website is bijgewerkt met parkeergelegenheid, wandelafstand, openbaar vervoer: http://www.armandpien.be/page/kijkerbouw-evenementen

Speak Your Mind

*