3 december 2023

Mysterieus geluid van meteoren mogelijk veroorzaakt door….licht!

Credit Jono Matla

Heel soms kan een merkwaardig geluid gehoord worden als een heldere meteoor langs de sterrenhemel trekt. Dit geluid wordt vaak omschreven als een soort “sissen” maar vormt een raadsel voor de wetenschap. Immers, geluid is veel trager dan licht, dus zou ieder geluid dat afkomstig is van het object veel later moeten arriveren dan het licht dat geproduceerd wordt door het opbranden van de ruimtesteen (want dat is een meteoor meestal).

Dat is echter niet het geval: het sissen wordt vaak tegelijkertijd waargenomen met het licht van de meteoor en soms zelfs wat eerder. Dat betekent dat het geen atmosferische schokgolven kunnen zijn. Sommige wetenschappers hebben zelfs beweerd dat het om radiogolven zou gaan, maar het is onwaarschijnlijk dat je dat met je oren kunt opvangen.

Goed, het sissen van een meteoor lijkt dus in strijd te zijn met de natuurwetten. Daar houden wetenschappers natuurlijk niet van, dus hebben zij getracht om een alternatieve verklaring te bedenken. Dat is onderzoekers van het Sandia Nationaal Laboratorium in New Mexico nu gelukt: zij stellen dat licht verantwoordelijk is voor het mysterieuze geluid. Maar is dat niet even ongeloofwaardig als de andere theorieën? Nou, dat valt wel mee.

De onderzoekers stellen dat bij het opbranden van een ruimtesteen in de dampkring enorm veel fotonen vrijkomen in de vorm van fel licht en….warmtestraling (infrarood)! Hierbij kan lucht op grote afstand van de meteoor voldoende verhit worden om het sissende geluid voort te brengen. Dit proces wordt een foto-akoestische koppeling genoemd. Vervolgens zijn de onderzoekers hun idee gaan testen en ze hebben inderdaad bewijs gevonden voor hun model. Hiermee lijkt dit mysterie eindelijk te zijn ontrafeld.

Het volledige vak-artikel kan hier ingezien worden.

Bron: Sandia National Laboratories

Share

Comments

  1. De vuurbol die hier in Utrecht (in 2009 of 2011?) overkwam maakte een pruttelend geluid zoals van een Duitse V1, later ergens neergekomen in Groningen. Hij kwam bij mij recht over het huis en tergend langzaam. Ze zijn er in alle soorten blijkbaar.

  2. In dat geval kan je alle exotherme reacties die een explosie veroorzaken aan fotonen koppelen…
    Ik houd het erop dat het een directe associatie betreft en geen gevolg is van directe interactie van (infrarood) fotonen met wat dan ook omdat ze geen massa hebben.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: