28 maart 2024

Enorme “brug” ontdekt tussen twee nabije sterrenstelsels

credit: V. Belokurov / D. Erkal / A. Mellinger.

De Magelhaanse Wolken, de twee grootste satelliet-sterrenstelsels van ons melkwegstelsel, zijn via een soort van brug met elkaar verbonden, zo blijkt uit recent onderzoek. Deze brug bestaat uit gas en sterren en is ruim 43.000 lichtjaar lang! Maar hoe zijn de astronomen tot deze conclusie gekomen?

Hierbij is gebruik gemaakt van de Gaia-satelliet, die momenteel bezig is om miljoenen sterren in kaart te brengen, om te speuren naar variabelen sterren van de RR Lyrae categorie. Deze zijn in flinke aantallen aangetroffen in de richting van de Magelhaanse Wolken. De betrokken onderzoekers zijn hierbij twee zaken te weten gekomen.

Ten eerste blijkt de Grote Magelhaanse Wolk een gigantische halo te hebben van oude sterren, die zich uitstrekt tot een afstand van 20 hemelgraden van de zichtbare schijf. Het grootste satellietstelsel van de Melkweg kan deze sterren alleen vasthouden als deze een massa heeft van bijna één-tiende de massa van de Melkweg. Dat zou betekenen dat de Grote Magelhaanse Wolk veel groter is dan gedacht!

Daarnaast hebben de onderzoekers ook een gigantische brug aangetroffen tussen de Grote en Kleine Magelhaanse Wolken. Deze brug bevat veel sterren en ook gas. De onderzoekers vermoeden dat zowel de sterren als het gas voor het grootste deel afkomstig zijn uit de Kleine Magelhaanse Wolk en 200 miljoen jaar geleden zijn weggeslingerd, als gevolg van een “close encounter” met de buurman de GMW.

Bron: Royal Astronomical Society

Share

Speak Your Mind

*