De door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA ontwikkelde satelliet Sentinel-2B is dinsdagochtend met succes naar de ruimte gebracht. De 1,1 ton wegende satelliet werd gelanceerd vanaf de Europese ruimtehaven in het Frans-Guyaanse Kourou. Hij werd in een baan om de aarde gebracht door een Vega-raket.
De Vega-raket begon om 02.49 uur (onze tijd) aan zijn reis naar de ruimte. 1,55 minuten na liftoff werd de eerste trap van de raket volgens plan afgestoten. De tweede en derde trap werden 3,39 en 6,32 minuten na de start van de lancering afgeworpen. Na nog twee korte ontbrandingen bracht Vega’s bovenste trap Sentinel-2B naar zijn bestemming.
De satelliet werd 57 minuten en 57 seconden na de start van de lancering losgekoppeld van de raket. Vervolgens werd er een link gelegd met de grond, waarna Sentinels systemen opgestart konden worden. De komende drie dagen zijn technici op aarde druk bezig met het kalibreren van instrumenten aan boord van de satelliet. Sentinel-2B zal naar verwachting over drie tot vier maanden volledig operationeel zijn.
Binnen de Sentinel-2-missie worden twee identieke satellieten gebruikt om de aarde in de gaten te houden en hogeresolutiebeelden van onze planeet te maken. Deze beelden, die van ongekende scherpte zijn, kunnen onder andere bossen monitoren, vervuiling in meren opsporen en rampgebieden in kaart te brengen.
De eerste satelliet van het Sentinel-2-duo werd op 23 juni 2015 gelanceerd. De twee ‘broertjes’ zweven in dezelfde baan om de aarde, maar bevinden zich ten opzichte van elkaar continu aan de andere kant van de aarde. Het tweetal zal samen iedere vijf dagen alle landmassa’s tussen de breedtegraden 84°S en 84°N in kaart brengen. Dat doen ze ieder met een innovatieve multi-spectrale hogeresolutiecamera met 13 spectrale banden. Deze camera’s moeten een nieuwe kijk bieden op de aarde.
Sentinel-2 is een van de zes reeksen Sentinel-satellieten die samen het Europese Copernicus-programma vormen. Samen moeten ze nieuwe informatie verzamelen over de landmassa’s, oceanen en de afmosfeer van de aarde.
Bron: European Space Agency
Speak Your Mind