De Hubble-ruimtetelescoop heeft een levendige opname gemaakt van Westerlund 1, een jonge supersterrencluster. Een supersterrencluster is een uitzonderlijk massieve (open) sterrenhoop en vormt de (vermoedelijke) voorganger van een bolvormige sterrenhoop.
De cluster is pas in 2005 ontdekt en bevindt zich op een afstand van 15.000 lichtjaar vanaf de aarde, in de richting van het zuidelijke sterrenbeeld Ara (Altaar). Helaas bevindt de cluster zich achter dikke stofwolken, zodat het zicht op Westerlund 1 behoorlijk belemmerd wordt. De cluster bestaat uit 200.000 tot 500.000 sterren, die allemaal een leeftijd van vier tot vijf miljoen jaar hebben.
Dat is natuurlijk een enorm aantal in vergelijking met de meeste open sterrenhopen in de Melkweg, zoals de Pleiaden, die meestal uit enkele duizenden sterren bestaan. Wat dat betreft is Westerlund 1 vergelijkbaar met de centrale sterrenhoop in de Tarantula-nevel, het grootste stervormingsgebied in het Lokale Universum, binnen het grootste satellietstelsel van de Melkweg, de Grote Magelhaanse Wolk.
Tot de cluster behoort Westerlund 1-26, één van de grootste sterren in de Melkweg. Het gaat om een rode hyperreus met een straal van 1500 zonnen (!). Als W-26 op de plaats van de zon zouden zetten, dan zou deze zich uitstrekken tot voorbij de omloopbaan van Jupiter.
Vanwege het enorme aantal massieve sterren, is het de verwachting dat over zo’n 40 miljoen jaar in relatief korte tijd ruim 1000 supernovae zullen plaatsvinden! Uiteindelijk zal de cluster zich vermoedelijk ontwikkelen tot een bolvormige sterrenhoop, met vooral oude sterren van lage massa én de compacte restanten van massieve sterren.
Bron: Sci-News
Noot van AstroBlogs:
De bolhoop die Westerlund 1 ooit zal gaan worden, zal helaas geen eeuwig leven beschoren zijn. Dat is namelijk het trieste lot van alle “jonge” bolhopen die binnen de schijf van de Melkweg geboren worden. Deze worden namelijk langzaam uiteen getrokken door getijdenkrachten, die worden opgewekt door de honderden miljoenen ándere sterren in het melkwegstelsel. Over een paar miljard jaar zal Westerlund 1 helemaal vervlogen zijn, diens sterren verspreid over de gehele Melkweg.
Da’s meteen de reden waarom de bolhopen die we momenteel kunnen zien rondom de Melkweg allemaal oud zijn: ze zijn ontstaan vóórdat de schijf van de Melkweg gevormd werd en draaien daarom nogal willekeurig rondom het centrum. Als gevolg hiervan ervaren ze minder getijdenkrachten en worden ze veel langzamer uit elkaar getrokken. De oudjes overleven het dus 🙂
Speak Your Mind