5 december 2023

Iota Orionis en een paar andere updates

Iota Orionis

Ik dacht, ‘Kom, laat ik weer eens een Astro-blogje maken!’ Het is alweer een tijdje geleden dat ik iets van me heb laten horen, maar ik heb zeker niet stilgezeten. In de tussentijd heb ik voor Jason Hessels (ASTRON) 3 illustraties gemaakt over de herkomst van de FRB’s die regelmatig ontdekt worden (Arie had hier een mooie blog aan gewijd).
En laatst mocht ik deze illustratie maken (zie bovenaan) voor Herbert Pablo, verbonden aan de universiteit van Montreal. Hij vroeg me een illustratie te maken voor hun ontdekking met de BRITE telescoop (BRIght Target Explorer).

Zijn uitleg was als volgt: Ik moest een illustratie maken van een dubbelster dat samen 35x de massa van onze zon heeft (dus best wel groot!). De ene ster zou 2 x zo groot zijn als de andere en omdat ze zo ongelofelijk heet zijn zouden ze blauw-wit zijn. Maar -zo vertelde hij- de sterren draaide om elkaar heen in een ovale baan. Op het verste punt zijn ze ‘gewoon’ rond, maar eenmaal dichter bij elkaar worden ze ovaal door elkaars aantrekkingskracht. Daardoor branden ze tijdelijk wat feller en zien wij een pulserend effect, ofwel een ‘hartslag’ en daarom worden dit soort systemen ook wel ‘Heartbeat Stars’. genoemd.

Wat voor mij leuk was om te leren van deze illustratie, was dat de kant waar ze het dichts bij elkaar staan het donkerst blauw moest worden. Dat is omdat ze daar het koelst zijn. Ik had het in de eerste instantie precies andersom gedaan, omdat dat gevoelsmatig beter klopte (ik dacht het wordt daar minder dik/massief dus daarom lichter/transparanter) maar het werkte dus net wat anders, weer wat geleerd 🙂

(even een trots-momentje 🙂 Hieronder nog even een plaatje van een artikel over mijn werk in de Quest van vorige maand. Van alle publicaties ben ik hier denk ik wel het meest trots op. Heel erg lekker was dat 🙂

Tipje van de sluier: Het speelde al een tijdje maar het krijgt nu een vaste vorm. Als alles goed gaat komt er een kinderboek uit over het heelal dat door mij geschreven en geïllustreerd zal zijn! 🙂 Meer info volgt later 🙂 (en het kan zomaar zijn dat ik nog bij jullie aanklop voor advies! 🙂 )

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: