21 mei 2024

Even wat DM-dingetjes op een rijtje

Credit: NASA

Hieronder enkele korte nieuwsberichten die allemaal gaan over DM – donkere materie. Ik had het afgelopen tijd in aparte Astroblogjes kunnen gieten, maar de tijd ontbrak mij eerlijk gezegd om dat te doen, dus vandaar dit overzicht.

  • Vorig jaar na de ontdekking van zwaartekrachtsgolven door de LIGO detector kwam de theorie in zwang dat zogeheten primordiale zwarte gaten (PBH’s genoemd, de Engelse afkorting) die zwaartekrachtsgolven veroorzaakt kunnen hebben, zwarte gaten die ontstaan zouden zijn tijdens de oerknal. Onderzoek aan 24 ver verwijderde quasars laat nu zien dat die quasars géén halo hebben met van die PBH’s. OK en wat heeft dat dan met donkere materie te maken? Welnu, de gedachte was vorig jaar ook dat die PBH’s wel eens een groot deel van de donkere materie in het heelal zouden kunnen vormen. Maar dat lijkt met dat quasar-onderzoek dus geen optie te zijn. Bron: Universe Today.
  • Begin maart was er een speciale uitgave van Nature Astronomy en Nature Physics die geheel gaat over donkere materie. Alle artikelen daarin zijn gratis te lezen en downloaden. In de artikelen wordt uitgebreid aandacht besteedt aan de geschiedenis en huidige stand van zaken van het onderzoek rondom donkere materie.
  • Vorig jaar kwam Erik Verlinde met zijn artikel over de emergente zwaartekracht, waarin hij de theorie uit de doeken doet dat zwaartekracht geen vierde, fundamentele natuurkracht is, maar een gevolg van de entropie van de ruimtetijd. Natuurkundige Sabine Hossenfelder heeft onlangs een artikel gepubliceerd, waarin ze laat zien dat Verlinde’s theorie verenigbaar is met Einstein’s Algemene Relativiteitstheorie. Met emergente zwaartekracht is donkere materie niet nodig, in de buurt van gewone materie (zoals bij sterrenstelsels) zou emergente zwaartekracht zich precies zoals de zwaartekracht van Newton en Einstein gedragen, maar in lege ruimte zou de zwaartekracht zich gedragen álsof er donkere materie is. Bron: Backreaction.
Share

Comments

  1. OK, het werkt weer 🙂

Speak Your Mind

*